AKTUELNO

Pripadnici Granične policije spriječili neovlašten promet vojnom opremom

Otkriveni detektori metala, ukupno 32 komada, te drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti i bit će predani u depo Suda BiH

Vojna oprema. Fena

Fena

26.12.2019

Pripadnici Granične policije BiH 24. decembra na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška spriječili su nezakonit promet 17 detektora metala marke CEIA, tip Mil D1, koji spadaju u vojnu opremu.

Vojna oprema otkrivena je prilikom detaljnog pregleda priključnog vozila bh. nacionalnih oznaka na drugoj liniji graničnih provjera. Vozilom je upravljao državljanin BiH. 

Daljnjim operativnim radom, pripadnici GPBiH došli su do saznanja da se u vezu s ovim događajem dovodi još dvoje bh. državljana. Pretresom objekata koje koristi spomenuto dvoje bh. državljana na području Sarajeva, pripadnici GPBiH pronašli su još 13 detektora metal, a zatim još dva na drugoj lokaciji, također u Sarajevu. 

O ovom događaju obaviješteni su tužilac Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH. 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, protiv osumnjičenih će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu. 

Otkriveni detektori metala, ukupno 32 komada, te drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti i bit će predani u depo Suda BiH. Pripadnici GPBiH nastavljaju raditi na ovom slučaju, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.