SRBIJA

Osmi dan potjere za Malčanskim berberinom koji je oteo djevojčicu Moniku: Stotine policajaca na terenu, traže se novi tragovi

MUP neće stati, neće spavati nijedan čovjek dok se Monika ne pronađe, poručio je Stefanović

Ninoslav Jovanović i Monika Karimanović. Avaz

Piše: Avaz.ba

27.12.2019

Stotine policajaca pretražuju sela oko Knjaževca u Srbiji, gdje tragaju za Monikom Karimanović (12) iz Suvog Dola u Srbiji, za koju se sumnja da ju je 20. decembra na putu do škole oteo pedofil i osuđivani silovatelj Ninoslav Jovanović zvani Malčanski berberin. 

Uključeni su i Helikopterska jedinica, Žandarmerija, psi tragači, kao i termovizijske kamere. Potraga traje već osmi dan, a Berberin i dalje izmiče. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović naveo je jutros da MUP neće stati i da nijedan čovjek neće spavati dok se djevojčica ne pronađe.

- Očekujem da ovi napori daju rezultat. Svi očekujemo dobru vijest. Nadamo se da ćemo moći da je saopćimo građanima uskoro. MUP neće stati, neće spavati nijedan čovjek dok se Monika ne pronađe - poručio je Stefanović.

Policija je pronašla više tragova koji bi mogli da ih odvedu do njega i Monike. U jednoj od napuštenih kuća policija je pronašla Monikinu kosu i ostatke hrane, što potvrđuje da su Malčanski berberin i djevojčica tu boravili.

Novinari su jutros posjetili i kuću roditelja Malčanskog berberina, ali tamo nisu nikoga zatekli. Komšije su im rekle da već nekoliko dana nisu vidjeli nikoga. 

Kuća roditelja Malčanskog berberina. Facebook

Ninoslav Jovanović je prvi put za silovanje djevojke i djevojčice 1996. godine osuđen na deset godina robije i pušten uvjetno poslije devet godina, da bi odmah počinio novo krivično djelo. U julu 2005. godine oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, zatim je oteo još jednu djevojčicu, koja je uspela pobjeći. Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina.



Uznemiravao žene

Izašao je iz zatvora u januaru prošle godine, poslije čega je preko Facebooka uznemiravao žene, a pisao je i na stranici za otkup kose, zbog čega je uhapšen u oktobru prošle godine i u zatvoru proveo pet mjeseci.

Filmska potraga s velikim brojem policajaca, specijalaca i vojnika, psima tragačima, detaljnim češljanjem terena - scenarij je već viđen u potrazi za Malčanskim berberinom prije 14 godina. 

Naime, u julu 2005. godine Jovanović je napastvovao dvije djevojčice, i to dok je bio na uvjetnoj kazni zatvora. A zatvorsku kaznu dobio je zbog dva silovanja i prevare. 

Roditelji otete djevojčice Aleksandra i Robert Karimanović su u očaju i stalno apeliraju  na monstruma da im vrati dijete. 

Robert i Aleksandra Karimanović. Informer .rs

Tog jula 2005. godine Malčanski berberin je jednu djevojčicu na prevaru odveo od kuće, odvezao je do napuštene vikendice, gdje je najprije ošišao, zatim je tukao, a onda silovao, uz prijetnje da će joj pobiti cijelu porodicu ukoliko se bude opirala. Cijelu noć trajala je tortura nesretne djevojčice, a onda ju je ujutro, tako izmučenu, pustio.

Četiri dana kasnije Malčanski berberin je pronašao novu žrtvu. Također na prevaru, djevojčicu je odveo duboko u njive. Kao i raniju žrtvu, ošišao ju je, a kada je pokušao silovati, djevojčica je počela vrištati.

Čuli su je, srećom, poljoprivrednici koji su obrađivali njive i odmah dotrčali. Vidjevši da će biti uhvaćen, Jovanović je ostavio djevojčicu i počeo bježati.


Sudski vještaci

Iako potpuno nepripremljen za bijeg, bez zaliha hrane i vode, posebno imajući u vidu da se sve događalo u julu, po najvećoj vrućini, izmicao je policiji danima. A onda je konačno uhvaćen i priveden.

Prilikom suđenja nakon zločina iz 2005. godine, čak pet sudskih vještaka kazalo je da je Malčanski berberin izuzetno inteligentan, ali su svi nedvosmisleno tvrdili da će djelo, najvjerovatnije, ponoviti. Prema svemu sudeći, inteligenciju koristi kako ne bi bio uhvaćen, a zahvaljujući njoj se dobro snalazi u šumi i na nepristupačnim terenima.

Kako navode srbijanski mediji, ono što danas zabrinjava, dok je potraga za Monikom u jeku, jeste činjenica da je Malčanski berberin ovog puta svoj plan skovao natenane i za otmicu se, po svemu sudeći, pripremao duže vrijeme. Pretpostavlja se da je primijetio da Monika svakodnevno u školu ide istom rutom, a oteo ju je baš na mjestu koje nije pokriveno kamerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.