SAZNAJEMO

Istraga zbog koje je hapšen Dario Delibašić: Predao se "otmičar" Turčina u Sarajevu

Riječ o Muhamedu Sinanoviću, ali šta je rekao u policiji i za kim se još traga

Delibašić: Bio u pritvoru. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

27.12.2019

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je istragu u vezi s otmicom državljanina Turske i BiH Tamera Kilerdžija (Kilerci), zbog čega je prije nekoliko mjeseci, pod sumnjom da je učestvovao u ovom krivičnom djelu, hapšen i Dario Delibašić.

Pomogao prijateljima

Dario Delibašić u pritvoru je proveo više od mjesec, a nakon toga, uz mjere zabrane, pušten je da se brani sa slobode. Tada je tvrdio da je samo pomagao prijateljima i da im je iznajmio vikendicu na Otesu.

Nedugo nakon njegovog hapšenja, MUP KS objavio je potragu za Edinom Smajićem (34) i Muhamedom Sinanovićem (36, alijas Muharem Jukić) zbog razbojništva i krivičnog djela otmice, koja se odnosi na Kilerdžija.

- Saslušavaju se svjedoci koji su se naknadno javili tužilaštvu. Do sada se predala jedna osoba. Radi interesa istrage ne možemo iznijeti više detalja - rekla je za „Avaz“ Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Nezvanično saznajemo da se policiji u Sarajevu nedavno predao Sinanović, koji je saslušan u FUP-u. Sinanović je, nakon što je objavljeno da je na potjernici, navodno bio u Srbiji. On je tada tvrdio da je i pretučen zbog dešavanja u Sarajevu i izjava Kilerdžija.

S druge strane, oštećeni Kilerdži, koji je 17. aprila u ilidžanskom naselju Pejton prijavio da je otet dok je vozio Golf 6, a zatim pušten, nedavno je, kako nezvanično saznajemo, napustio BiH i otputovao u Holandiju. Za sada nije poznato šta je razlog tome i šta je bio motiv njegove otmice.

Prema informacijama „Avaza“, provjerava se ima li otmica veze sa švercom narkotika, jer Kilerdžijeva priča nije toliko uvjerljiva, zbog čega je otet pa onda pušten i šta mu je sve traženo.

Nema mjera

Delibašićev advokat Zlatko Ibrišimović kazao nam je da su njegovom branjeniku ukinute određene mjere zabrane.

- Što se Delibašića tiče, ništa se tu ne dešava. Mi smo ispočetka tvrdili da se našao u neobranom grožđu - rekao nam je Ibrišimović i dodao da je i on čuo da je Kilerdži napustio državu, jer je „ovo malo mjesto“.

Tražen milion maraka

Kilerdži je u izjavi SIPA, nakon što je otet pa pušten, tvrdio da su mu otmičari tražili milion maraka, a uzeli su mu i sat, mobitel i 1.000 maraka.

Tada mu je otet i Golf 6, koji je nedugo zatim pronađen u jednoj ulici u Sarajevu. Ispričao je da su ga tada presrele tri osobe naoružane puškama.

POLICIJA je tada privodila i Armina Sinanovića, koji je pristao da bude svjedok u ovom predmetu.

 
 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.