BANJA LUKA

Muftijstvo banjalučko: Zloupotrijebljen usmeni dogovor

Ni u jednom od kasnijih usmenih kontakata ovaj prijem nije se dovodio u kontekst obilježavanja 9. januara, naveli su iz Muftijstva

Iz Vlade RS naveli da je prijem organiziran u povodu 9. januara. Vlada RS

Fena

27.12.2019

Prisustvo muftije banjalučkog Nusreta ef. Abdibegovića jutrošnjem prijemu predsjednice Republike Srpske (RS) Željke Cvijanović je zloupotreba usmenog dogovora, postignutog još u novembru na sastanku povodom inicijative o pokretanju medrese u Banjoj Luci, saopćilo je Muftijstvo banjalučko.

- Ni u jednom od kasnijih usmenih kontakata ovaj prijem nije dovođen u kontekst obilježavanja 9. januara. Na muftijin zahtjev, više puta smo s organizatorima prijema, a to je Sekretarijat za vjere Vlade Republike Srpske, provjerili povod i svaki put nam je potvrđeno da se radi o prijemu povodom predstojećih vjerskih blagdana, koji se tradicionalno organizuju u ovom dijelu godine - citat je iz saopćenja.

Naglašeno je da je Islamska zajednica uvijek bila otvorena za saradnju s predstavnicima vlasti na svim nivoima i da uvijek nastupa u dobroj vjeri.

Iz Muftijstva podsjećaju da je i ranijih godina organiziran prijem za vjerske velikodostojnike, a povodom završetka godine i vjerskih blagdana, kojem su tradicionalno prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice, uključujući i prethodne muftije.

- Poseban poziv je naknadno stizao povodom obilježavanja 9. januara, na što se predstavnici Islamske zajednice nisu niti će ikada odazivati - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.