AKTUELNO

Marić: Poslovnik je prepun slabosti i mogućnosti da svako na svoj način tumači

Zvonko Marić. Arhiv

Avaz.ba / N1

27.12.2019

Gosti današnjeg programa N1 bili su zastupnici SDP-a Igor Stojanović, SBB-a Zvonko Marić te Naše stranke Vildana Bešlija te Elmedin Konaković, donedavni predsjedavajući Skupštine KS.

- Ja koliko znam i koliko mi je rečeno, razlog za sazivanje hitne sjednice je upravo svojevrsna panika, koja se čuje u medijima, da će život stati, što je glupost i floskula, ali eto. Pojasnili su da bi željeli održati hitnu sjednicu s tačkama dnevnog reda koje su iznijeli na kolegiju, nego zbog te hitnosti, da se donese rebalans budžeta, za koje je SBB glasao prije, Zakon o izvršenju budžeta - kazao je Zvonko Marić te je dodao:

- Nova parlamentarna većina promijenila se u KS i to je ustavna kategorija, da ne podsjećam sada da je to najviši zakonodavni organ i iznad toga nema ništa. I ja sam dobio taj poziv, donio ga je kurir, čulo se da je gospođi oduzet pečat, da.

Kad je riječ o potencijalnim izmjenama Poslovnika o kojima se govori, ističe:

- Poslovnik je prepun slabosti u mogućnosti da svako na svoj način tumači. Bili smo potpuno svjesni ovoga i gospodin Konaković je pokrenuo da mi izvršimo određene promjene Poslovnika, radili smo predano na tome, a taj dokument je završio negdje u sferi gdje se nije pojavio.

O tome hoće li biti sjednice, ističe:

- Ja koliko znam da će biti sjednica, to je odluka te parlamentarne većine i znam da bi se trebala desiti.

Igor Stojanović kaže da je vratio poziv za sutrašnju sjednicu.

- Odmah sam vratio taj poziv, poziv bez pečata ne dolazi u obzir. Član 71 jasno govori o tome. Gospođa Smiljana Viteškić svojevoljno je to uradila i mi smo odlučili da pokrenemo krivično protiv gospođe, jer je na grub način prekršila Poslovnik - kazao je Stojanović i dodao:

- Na ovom kolegiju, na kojem je dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić pokrenula inicijativu, nije se ni pojavila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.