MAHINACIJE

Otkud Konakoviću pravo da zove policijskog komesara

Saznajemo da su pojedini načelnici u Kantonu čak odbili zahtjev komesara da pošalju svoje pripadnike pred Općinu Centar.

Selimović: Kome je odgovoran. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

28.12.2019

Elmedin Konaković, sada već bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, potpuno nezakonito i mimo svih zakonskih procedura zatražio od policije Kantona Sarajevo da osigurava sjednicu u Sarajevu.

Konaković je danas izjavio da je zvao policijskog komesara MUP KS (Nusreta Selimovića) da policija pojača osiguranje zgrade. Isto je rekao i jučer.

No, on je  danas izjavio:

-    Logično je bilo da  da slijedom svih događaj, jer danas se dešava puč, nezakonit koncept preuzimanja vlasti, logično je bilo očekivati da mogućih tenzija,  obavijestim komesara, jer Ustav me obavezuje  i nikome to ne smeta. A a istina je da je pojačan rad policije - rekao je Konaković.

Konaković: Poznaje li Zakon. Avaz

No, Zakon o unutrašnjim poslovima KS je sasvim jasan i precizan.

U članu 23.ovoga Zakona stoji:

(Ovlaštenja policijskog komesara u rukovođenju Upravom policije)

(1) Policijski komesar je rukovodilac Uprave policije.

(2) Policijski komesar rukovodi Upravom policije i odgovoran je za svoj rad ministru i Vladi Kantona.

To znači da Selimović nije uopće bio nadležan da postupi po bilo kakvom zahtjevu Konakovića niti je Konaković imao pravo od komesara tražiti pojačano osiguranja policije oko zgrade Skupštine. 

Saznajemo da su pojedini načelnici u Kantonu čak odbili zahtjev komesara da pošalju svoje pripadnike pred Općinu Centar.

Također, policija ni u jedan parlament, odnosno skupštinu kao zakonodavnu vlast, uopće ne smije da kroči što je Konakoviću dobro poznato a tražio je pojačano osiguranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.