REAKCIJA

Vučić: Napao nas je Dodik što uopće spominjemo BiH u Strategiji odbrane Srbije

On je istakao da je pritom Srbija samo radila svoj posao, poštovala Dejtonski mirovni ugovor i

Vučić: Govorio o Strategiji. Arhiv

Avaz.ba

28.12.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda i da to Srbija ne može da prihvati.

- To može da se desi ukoliko to bude volja srpskog naroda. Suprotno volji srpskog naroda da ukinete RS, Srbija ne može da prihvati - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je napomenuo da su Srbiju "napali" i Sarajevo, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zbog načina na koji je RS pomenuta u prijedlogu Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije.

- Jučer nas je za to isto napao Dodik. Oni su nas napali zato što pominjemo Republiku Srpsku, a to je naša međunarodno-pravna obaveza po Dejtonskom sporazumu, a Dodik je rekao: `A što pominjete BiH?`, ako ste razumeli smisao njegovih riječi. Čak je rekao: `Tražit ćemo da se izbaci BiH iz toga`", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Srbije je istakao da je pritom Srbija samo radila svoj posao, poštovala Dejtonski mirovni ugovor i navela da je za očuvanje Republike Srpske unutar BiH. Vučić je dodao da u Srbiji ćute na uvrede koje stižu iz Sarajeva, kao i na to da je Kosovo za njih nezavisna država.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.