SAOPĆENJE Evropska komisija naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana

DF: Ministar vanjskih poslova Hrvatske krši preporuke Evropske komisije

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, poručuju iz Demokratske fronte

I. K. / Avaz.ba
29.12.2019 10:23

DF: Grlić Radman napao je Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH

Foto: DF

Demokratska fronta pozvala je ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standarda i evropske pravne stečevine. 

- Tokom svoje posjete Sarajevu ministar Grlić Radman grubo je napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane “konstitutivnosti naroda” - navodi se u saopćenju DF-a. 

Iz DF-a su podsjetili ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. konstitutivnosti naroda. 

- Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije - poručuju iz DF-a. 

Komentari

NA VRH