OTVORENO

Željko Komšić za "Avaz": Ko blokira formiranje Vlade FBiH!

Parlamentarne većine se mijenjaju i to je normalno. Ne živimo ni u staljinizmu ni u fašizmu, kaže Komšić

Komšić: Druge drže kao taoce svojih političkih želja. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.12.2019

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da vjeruje da novi saziv Vijeća ministara BiH, na čelu sa Zoranom Tegeltijom, može ostvariti sve zacrtane ciljeve.

Ozbiljan pristup

Komšić se osvrnuo i na proces u vezi s imenovanjem Vlade FBiH, Vlade Kantona Sarajevo te kazao šta misli ko koči imenovanje Federalne vlade, ali i šta očekuje od novog Vijeća ministara, o potezima Skupštine Srbije…

- Nadam se da Vijeće ministara može uraditi što više toga što je dobro za sve građane BiH. Tegeltija je samo jedan od odgovornih. Svi ministri moraju ozbiljno i dinamično pristupiti obavljanju svog posla. U prošlom sazivu Vijeća ministara, mnogo puta smo svjedočili situacijama da pojedini ministri iz nekih razloga, koji čak nemaju veze sa samim Vijećem ministara, mjesecima ne dolaze na sjednice. Vjerujem da će Tegeltija imati kapaciteta da ne dozvoli ponavljanje toga. U tom smislu ima podršku Predsjedništva BiH - rekao nam je Komšić.

Na pitanje kad bi mogla biti formirana nova Vlada Federacije i hoće li tu biti uvjetovanja, Komšić nam je rekao da “ta uvjetovanja postoje odavno”.

- Svima je jasno da su nerealna i da dolaze od Hrvatske demokratske zajednice. Podsjetit ću na to i da je gospodin Johan Satler (šef Delegacije EU, op. a.) poručio da se s tom vrstom uvjetovanja odmah mora prestati. Izvjesno je danas da je HDZ jedina opcija koja blokira proces formiranja vlasti. Ne vjerujem da oni mogu dugo nositi taj teret, jer bi to značilo da sve druge drže kao taoce svojih političkih želja, koje su potpuno poražene i pred evropskim institucijama i prokazane kao svojevrstan civilizacijski sunovrat – istaknuo je Komšić.


Demokratske procedure

Osvrnuo se i na dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo i poteze sada već smijenjenog Elmedina Konakovića.

- Ne gledam previše dešavanja u Skupštini KS s obzirom na to da sam u Predsjedništvu BiH zauzet krupnijim političkim pitanjima. Ipak, ono što mogu reći jeste da se svi moramo naučiti nekim demokratskim procedurama. Parlamentarne većine se mijenjaju i to je normalno. Ne živimo ni u staljinizmu ni u fašizmu – rekao nam je Komšić.

 Ne smijemo se vraćati u prošlost

Govoreći o usvojenoj Strategiji Srbije i koliko je ona opasna za BiH, Komšić je dodao da je već rekao da je to stvar koja duboko zadire u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, da Srbija nema pravo izvoditi vojna dejstva na teritoriji BiH.

- Još jednom pozivam predsjednika Srbije da razmisli i povuče dio Strategije koji se tiče BiH. S tim ništa neće izgubiti nego će samo pokazati da mu je zaista stalno do dobrih odnosa između Srbije i BiH, da nastavimo razgovarati o projektima, a ne da se vraćamo u prošlost. Ako to urade, neće se pokajati – kaže Komšić.

Ljudi u FBiH neće dozvoliti da ih zadesi sudbina “Aluminija”. Vidjeli smo kako su prošli oni koje HDZ drži kao taoce. Uništeni su. Prema tome, ne smije se dopustiti da, zbog interesa jedne manje grupe ljudi, trpi cijela zajednica.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.