AKTUELNO

Košarac: Novi saziv Vijeća ministara ubrzat će rješavanje spornih pitanja

On je ponovio stav o potrebi zaštite domaće privrede i proizvodnje

Staša Košarac. Avaz

Srna

29.12.2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac pozdravio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da u dnevni red prve sjednice tog tijela uvrsti odluku o odobravanju sredstava za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, kod mosta "Bratoljub". 

Košarac je izjavio da je tokom prošle i ove godine često boravio u Bratuncu i da je prvo pitanje koje su mu građani postavljali bilo stavljanje mosta "Bratoljub" u funkciju izgradnjom pristupnog puta i graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija.

Taj most je od vitalnog značaja za privredu i ljude tog kraja i nije bilo nijednog ozbiljnog razloga da BiH ne završi svoj dio posla, nakon što je Srbija prije tri godine izgradila most. Nažalost, u prethodnom sazivu Vijeća ministara nije bilo političke volje s jedne strane, dok predstavnici Srba nisu imali dovoljno političke snage da uvjere partnere u potrebu da se završi ovaj projekt - naglasio je Košarac. 

On je ocijenio da u donošenju ove odluke, nakon tri godine nepotrebnog čekanja, ima mnogo simbolike.

- Očigledno je da će ovo Vijeće ministara ubrzavati procese i rješavati sporna pitanja, a izbjegavati svađe i konflikte, s ciljem da se popravi život svih građana ove zemlje - naglasio je Košarac.

On je dodao da na takvu orijentaciju novog saziva Vijeća ministara upućuje i sastanak predsjedavajućeg Tegeltije s predstavnicima udruženja poslodavaca Republike Srpske i Federacije BiH.

Rezultati tog sastanka i formiranje radnih grupa koje će se baviti zaštitom domaće privrede, zakonom o PDV-u, javnim nabavkama, oblašću saobraćaja i radnopravnim odnosima dokaz su značajnih promjena u pristupu i politikama koje donosi novo Vijeće ministara. Evidentno je da će se mnogo više uvažavati stavovi poslovne zajednice, koja predstavlja ključni oslonac napretka i razvoja svakog društva - rekao je Košarac. 

On je ponovio stav o potrebi zaštite domaće privrede i proizvodnje, uz, kako je naveo, poštovanje obaveza koje je BiH preuzela u regionalnim i međunarodnim okvirima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.