EKSKLUZIV

Božo Vrećo za "Avaz": U našim ljudima ima toliko topline i ljubavi, uprkos svemu

U januaru snimam novi album s Edinom Karamazovim

Piše: E. Idrizović

29.12.2019

Božo Vrećo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Interpretator sevdalinki Božo Vrećo (36) zadovoljno podvlači crtu pod 2019. , i kako ekskluzivno za „Dnevni avaz“ otkriva u Novu godinu ulazi sa velikim planovima.



Vrijedni projekti

Novi album, nova knjiga, sjajni koncerti i audio i video uradci...Svemu tome se raduje i dodaje kako je na svemu zahvalan Bogu i voljenoj publici širom svijeta. 

- Godina 2019. bila mi je najbolja do sada i sa tom tendencijom nastavljam dalje, u januaru ulazim u studio snimati moj šesti album sa Edinom Karamazovim i radujem se svim turnejama, Australija, Skandinavija, Amerika, Kanada, i koncertima i festivalima koji tek dolaze, širom Evrope i regiona. Godina iza mene je bila sjajna i prepuna divnih susreta, saradnji, značajnih poslovnih odluka i planova – ističe Vrećo

Postoje li ipak neke stvari koje biste voljeli zaboraviti iz prethodne godine? 

- Ne, sve je u najboljem redu i kako treba biti.

Vaši nastupi su energični i puni emocija. Uvijek pomjerate granice, pa da li razmišljate o nekom novom iskoraku u karijeri?

- Sve je usmjereno i fokusirano u mom životu samo prema muzici i na meni je da što više pišem i komponujem, sve drugo, dizajn, pisanje, slikanje, je nešto što upotpunjuje moje umjetničko nadahnuće.

Radim na vrijednim projektima i sa eminentnim muzičarima iz cijelog svijeta. Svi me vrlo cijene i poštuju i uzajamna je naklonost prema muzici koju stvaram i koju muzičari, koje srcem odaberem, stvaraju. U životu je umijeće pronaći sklad u svemu i živjeti ga u harmoniji.

Vaše prijateljstvo s Đurđom Tedeschi već izvjesno vrijeme intrigira javnost kako kod nas, a čini mi se, više u Hrvatskoj. Đurđa Tedeschi je bila i na Vašem nastupu u Sarajevu. Kako je nastalo to prijateljstvo?

- Samo ću reći da je to velika dama u svakom smislu, moj veliki prijatelj i ponosan sam na naše prijateljstvo.


Prekrasna zemlja

Kako biste sebe opisali u tri riječi?  

- Ljubav, hrabrost, znanje.

Šta Božo Vrećo sluša privatno?

- Jako puno sjajne muzike, oduvijek je to i eksperimentalna i klasična muzika, puno orijentalne i klezmer muzike, jazza, bluesa, klasičnu tursku muziku, sevdah u svim oblicima posmatrajući ga kroz cijeli region, tradicionalnu muziku Perzije i Grčke, sve me to inspiriše i u tome zaista uživam.

Godinama već, prema mišljenju kritičara, imate izvrsne spotove, reklo bi se da ste veliki promotor prirodnih ljepota regiona, ali i najviše naše zemlje. Tu su Lukomir, Mostar, Buna, ako se ne varam, kadrovi iz Foče, Zelengore, Hutovog blata i onda Božo ode u rudnik Kakanj. Kako ste došli na tu ideju?

- Uvijek razmišljam o simbiozi pjesme i toga što želim poručiti kako emotivno tako i vizualno. Divni ljudi i predusretljivost kolektiva i rudara u Kaknju, sjajni saradnici , vrhunska oprema za snimanje i lijepa riječ, sve to je rezultiralo time da spot tako izgleda i u tom domenu nastavljam.


Emotivno i iskreno

Volim prekrasnu zemlju u kojoj živim i stvaram i naše ljude, jer u njima toliko topline i ljubavi ima, uprkos svemu. 

Kroz spot za pjesmu „Krila“ u javnosti ste poslali drugačiju sliku o sebi, zapravo, nijedan prethodni spot ne liči na ovaj... Možemo li očekivati još nekih vizuelnih promjena? 

- Možete uvijek očekivati nesto emotivno i iskreno, a to je poenta svega, u ljudima probuditi empatiju i ljubav, osjećanja i čula.


Sjajni „Joker“

Šta trenutno čitate i, ako ste ih pogledali, koji Vam je bolji film ''Joker'' ili ''The Irishman''? 

- Tanizaki Junichirove “The Secret History of the Lord of Musashi & The Key“. Žoakim Feniks (Joaquin Phoenix) i „Joker“, sjajan! 


Nova godina u Hamburgu

Gdje ćete provesti najluđu noć? 

- Sa prijateljima u Hamburgu. 

Vrećo, pored otalog, istakao i kako tačno zna šta želi snimiti i gdje i tu ideju vodilju uvijek sprovedi u djelo, tako je bilo i sa rudnikom u Kaknju, kazao je.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.