INICIJATIVE

Hoće li biti usvojena odluka o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Ovu inicijativu pokrenula je Bilsena Šahman

Šahman: Sve na čekanju. Avaz

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

29.12.2019

Prvu inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe Ministarstvu civilnih poslova BiH uputila je Komora magistara farmacije Federacije BiH 2015. godine, a Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine formiralo je ekspertsku radnu grupu koja je imala zadatak donijeti preporuke i mišljenje o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane medicinske svrhe.

Ovu inicijativu pokrenula je Bilsena Šahman u ime Komore magistara farmacije.

Ova ekspertska radna grupa je 30. decembra 2015. godine usvojila Mišljenje sa zaključcima vezano za primjenu kanabisa i kanabinoida u medicinske svrhe te je to mišljenje sa zaključcima vezano za primjenu kanabisa i kanabinoida u medicinske svrhe dostavljeno Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine radi razmatranja na Komisiji za opojne droge Bosne i Hercegovine.

Kako se radi o veoma osjetljivom pitanju, održani su sastanci i konsultacije sa ekspertima iz oblasti medicine, farmacije, pravnim stručnjacima, ali i sa ekspertima iz Ureda za droge Republike Hrvatske.

U skladu s usvojenim ekspertnim mišljenjem o opravdanosti upotrebe kanabisa i kanabinoida u medicinske svrhe, Komisija za opojne droge formirala je Radnu grupu za reviziju liste opojnih droga i članova Zakona revidiranoj listi s proširenim djelokrugom rada u vezi sa legalizacijom upotrebe kanabisa u strogo kontrolirane medicinske svrhe, što je zaključeno na drugom sastanku Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga.

Kako bi se osigurala primjena kanabisa u medicinske svrhe u skladu sa ekspertnim mišljenjem, zaključkom Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i članom 37. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (“Službeni glasnik BiH”, broj 8/06), Radna grupa je, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, razmatrala Prijedlog odluke o dopunama liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga. Predloženom odlukom predviđena je dopuna Liste opojnih droga na način da se u Tabeli I, kojom je strogo zabranjen posjed kanabisa, napravi izuzeće za “Medicinski kanabis uz ljekarski recept”. U tom slučaju, Medicinski kanabis uz ljekarski recept bi bio uvršten u Tabelu II -  Tvari i biljke pod strogom kontrolom, dok bi konoplja (Cannabis sativa L), njene smole, ekstrakti i tinkture ostala u Tabeli I - “Zabranjene tvari i biljke”, čime bi posjed kanabisa bez ljekarskog recepta i dalje bio ilegalan. Kako bi se, prema međunarodnim propisima, zabranjene tvari i biljke iz Tabele I mogle izdavati kao lijek, iste je potrebno uvrstiti u Tabelu II, što je propisano članom 9. Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. godine.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, izmjene i dopune Liste donosi Vijeće ministara nakon savjetovanja s Komisijom za opojne droge i Agencijom za lijekove, uzimajući u obzir izmjene ili dopune prema mehanizmima uspostavljenim po međunarodnim konvencijama o kontroli opojnih droga. Usvajanjem predložene odluke od Vijeća ministara BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH bila bi ovlaštena donijeti podzakonski akt kojim bi se omogućila primjena člana 37. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno propisali bi se uvjeti pod kojima bolesna lica mogu da posjeduju i nabavljaju supstance razvrstane u tabele II i III (uključujući medicinski kanabis uz lječnički recept). Napominjemo da u slučaju usvajanja navedene odluke i odgovarajućeg podzakonskog akta, ne bi bilo potrebno vršiti izmjene i dopune Zakona o o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Navedeni prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH nije podržan konsenzusom članova Radne grupe.

Jedan broj članova Radne grupe predložio je da se pripremi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Radna grupa razmatrala je predloženi tekst Nacrta zakona kojim bi se propisao uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba medicinske konoplje. Također, ni ovaj prijedlog nije podržan konsenzusom članova Radne grupe.

Kako u vezi s predloženim rješenjima nije postignut konsenzus, članovi Radne grupe donijeli su zaključak da se Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga na razmatranje dostave Prijedlog odluke o dopuni liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora kao i predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Bosne i Hercegovine je na trećem sastanku održanom 15. aprila 2019. godine razmatrala Prijedlog odluke o dopuni liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora kao i predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga dostavljene kao materijal Radne grupe.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, nakon razmatranja predloženog teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, donijela je zaključak kojim je saglasna da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga nakon dobivenih mišljenja/saglasnosti resornih ministarstava koji su učestvovali u radu radne grupe „Revizija liste opojnih droga i članova zakona revidiranoj listi“ uputi prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga razmatrala je i predloženi tekst Odluke o dopuni liste opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, koji zbog protivljenja ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i šefa Odjela za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine nije usvojen, iako su u vezi sa istim pribavljena pozitivna mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i komora farmaceuta Federacije BiH i Republike Srpske. Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH zagovaralo je da se podrže oba prijedloga kako bi se usvajanjem Odluke o dopuni liste opojnih droga pacijentima u Bosni i Hercegovini bez odlaganja omogućio pristup provjerenim i pravilno doziranim lijekovima u skladu sa Mišljenjem eksperata, neovisno o eventualnim budućim zakonodavnim aktivnostima čiji je rezultat neizvjestan. Pojašnjenja radi, Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Bosne i Hercegovine svoje odluke donosi  konsenzusom svih članova Komisije, a kako je definrano Poslovnikom o radu Komisije.

Iz nekih razloga predstavnici Republike Srpske nisu saglasni da se urade izmjene i dopune Liste od Vijeća ministara, kada bi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH bila ovlaštena donijeti podzakonski akt kojim bi se omogućila propisivanje uvjeta pod kojima bolesna lica mogu da posjeduju i nabavljaju medicinski kanabis uz ljekarski recept, već insistiraju  da se rade izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga kojim bi se propisao uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba medicinske konoplje

Hoće li novi saziv Vijeća ministara riješiti problem, ostaje da se nadamo, jer je ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević najavila da će raditi na ovom pitanju i uspostaviti komunikaciju sa svim nivoima vlasti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.