RAZGOVORI

Josipović za "Avaz": Čini mi se da su odnosi Hrvata i Bošnjaka gori nego prije 10 godina

Svi narodi u BiH trebaju sjesti i srediti odnose, jer temeljno nezadovoljstvo nije generirano iz Zagreba. Ono, ipak, dolazi iz BiH

Josipović: Politika Hrvatske prema BiH je pogrešna. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

30.12.2019

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je za “Avaz” da nije iznenađen prvim krugom predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.  

- Kolač je podijeljen na tri velike šnite, Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro. Treba naglasiti da je Milanović tu najbolje prošao - kaže nam za početak Josipović.

Nezadovoljstvo građana

Ogradivši se riječima da je drugi krug teško prognozirati, Josipović prednost ipak daje Milanoviću. 

- Njegova šansa se temelji na velikom nezadovoljstvu građana aktuelnom predsjednicom i HDZ-om. Upravo mislim da je Milanović u velikoj prilici i treba samo mudro odigrati do kraja - napominje Josipović.

Za Bosnu i Hercegovinu, dodaje Josipović, najbolje bi bilo da na Pantovčaku dođe do promjena.

- Ruku na srce, i Milanović je znao koristiti ono što su novinari zvali "zoranizmima", ali iza toga nije bila, čak bih rekao, politički zla podloga, koja je znala biti iza poruka aktuelne predsjednice, posebno kad su sadržavali neku nacionalističku komponentu. Iskreno, ne vjerujem ni da je Kolinda Grabar-Kitarović neprijatelj BiH ili Srbije, ali je, jednostavno, znala sa prezirom govoriti o susjedstvu, što, po meni, nije dobro - naglašava Josipović.

Upitan da prokomentira hoće li doći trenutak kad će bh. Hrvati zvati Sarajevo svojim gradom i okrenuti se Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini u odnosu na Hrvatsku i Zagreb, naš sagovornik kaže da je takva atmosfera bila tokom njegovog mandata.

Miješanje Zagreba

- Čini mi se da su odnosi Hrvata i Bošnjaka sada gori nego prije 10 godina. To je dijelom dobra zasluga Zagreba, mada nije ni bh. strana bezgrešna. Ali, mislim da je ipak glavni problem miješanje Zagreba u unutrašnje stvari BiH, koje je potpuno kontraproduktivno, šteti odnosima i vrijeđa susjednu državu. Svakako da u BiH svi narodi trebaju sjesti i srediti odnose, jer temeljno nezadovoljstvo nije generirano iz Zagreba. Ono, ipak, dolazi iz BiH - zaključuje u razgovoru za "Avaz" bivši predsjednik Hrvatske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.