SARAJEVO

Vijeće ministara BiH donijelo niz odluka: Otkočena sredstva za Koridor 5C i granične prijelaze

Odobrena sredstava za izgradnju GP Bratunac - Ljubovija u iznosu od 14,5 miliona KM

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

30.12.2019

Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održao je danas prvu sjednicu na kojoj je donesena odluka o zaključivanju ugovora za finansiranje izgradnje Koridora 5C u vrijednosti od 140 miliona eura. Riječ je o sporazumu koji BiH potpisuje sa Evropskom investicionom bankom, a namijenjen je izgradnji  tzv. srednjeg dijela Koridora, odnosno dionica Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

- Odluka se upućuje dalje u proceduru Predsjedništvu BiH, a ovaj sporazum sa EIB-om potpisat će Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora. Donijeli smo i odluku o privremenom finansiranju institucija za prva tri mjeseca ove godine u iznosu od 241 milion i 500 hiljada, do trenutka dok ne usvojimo budžet za 2020. godinu - rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o odobravanju sredstava za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija u iznosu od 14,5 miliona KM.

- Na taj način stvorene su pretpostavke da UIO zaključi ugovor o izgradnji ovog prijelaza na osnovu tendera koji su provedeni, a kada je u pitanju granični prijelaz Svilaj, donesena je odluka da se zadužuje UIOBiH da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji GP Svilaj - Donji Svilaj. To su sredstva koja su ranije osigurana iz budžeta i dio grant sredstava koje je osigurala EU i EIB i obaveza je da se u narednom periodu osigura dodatnih 7 miliona KM, koliko je potrebno da bi se završio GP Svilaj - Donji Svilaj - pojasnio je Tegeltija.

Prva sjednica. S. Saletović

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka u vezi s dostavljanjem materijala u Vijeće ministara BiH.

- U Sekretarijatu Vijeća ministara BiH ima više od 300 materijala koji se po različitim osnovama tamo nalaze. Neki od tih materijala su još iz 2016. godine, 2017., 2018., dominantno su materijali iz 2019. godine. Zadužili smo generalnog sekretara da sva ministarstva i sve one upravne organizacije i svi koji su predlagači materijala da ih obavijesti i da se u roku od 15 dana izjasne da li ostaju kod predloženih materijala ili ne, odnosno koje materijale žele da povuku s dnevnog reda - rekao je Tegeltija.

On je naveo kako se u Sekretarijatu nalaze i materijali za koje "nema smisla da se usvajaju u 2020. godini, jer tretiraju periode od prije dvije ili tri godine".

- Donijeli smo i odluku o potrebi otvaranja za javnost sjednica Vijeća ministara BiH. Naše je opredjeljenje da sjednice Vijeća ministara BiH budu otvorene za javnost. Mi u ovom trenutku nemamo ni tehničke ni proceduralne mogućnosti da otvorimo sjednice za javnost, ali smo donijeli odluku da to radimo. Zadužili smo generalni sekretarijat da najduže u roku od 60 dana ponudi tehničko rješenje i da ponudi najbolje prakse vezano za otvaranje sjednica kako to izgleda u našem regionu i naravno evropskim praksama. Mislim da će otvaranje sjednica za javnost od najveće koristi biti našim građanima - rekao je Tegeltija.



Sjednica Vijeća ministara BiH. S. Saletović

Vijeće ministara BiH donijelo i odluku da se broj materijala koje predlagači dostavljaju u sekretarijat smanji sa 27 na 12. Kako je istakao Tegeltija, neracionalno je dostavljati 27 primjeraka.

- To je jako skupo, ogrnomna je potrošnja papira, tonera štampača i tome slično. S ciljem da dođemo do situacije da se samo jedan primjerak dostavlja,a da se ostalo radi delektronski. Siguran sam da ćemo po jednoj sjednici imati manje sigurno neke desetine hiljada štampanih materijala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.