PROCESI Tereti se za zloupotrebu položaja i ovlasti dok je bio na čelu Ministarstva sigurnosti BiH

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića

M. Aš. / Avaz.ba

Mektić: Ostvarivao nezakonitu imovinsku korist

Foto: Arhiv


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je danas optužnicu protiv Dragana Mektića, sada već bivšeg  ministra sigurnosti BiH.

Zajedno s Mektićem, optužen je i Igor Golijanin, njegov, također, sada već bivši šef Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela, i to:

Optuženi Dragan Mektić i Samir Agić produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. KZBiH, optuženi Igor Golijanin produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH i optuženi Edin Garaplija produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3., a u vezi s članom 31. KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotreba položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta - odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.
NA VRH

Podijeli članak na