TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića

Milomir Savčić. Arhiv

Avaz.ba

31.12.2019

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milomira Savčića, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanina BiH i Srbije.

Savčić se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije 1995. godine na stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11. 7. do 15. 7. 1995. na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zmtp VRS i bataljona Vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Optuženi Milomir Savčić tereti se da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo pomaganje u genocidu iz člana 171. tačka a) i b) KZBiH, u vezi s članom 180. stavom 1. i članom 31. KZBiH.

Savčić je predsjednik Boračke organizacije RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.