STRANA LIČNOST GODINE Njemačka kancelarka

Angela Merkel "Avazova" ličnost godine: I dalje najmoćnija žena Evrope

Trenutno odrađuje svoj posljednji mandat, a, kako je i sama najavila, u političku mirovinu ide 2021. godine

F. Mustafić / Avaz.ba
31.12.2019 23:04

Angela Merkel

Foto: Avaz

Odlukom Uredničkog kolegija „Dnevnog avaza“ strana ličnost godine je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nedvojbeno je i dalje najmoćnija žena Evrope. Njene odluke ne samo da bitno utječu na svakodnevan život Nijemaca već i ostalih građana Evrope. Trenutno odrađuje svoj posljednji mandat, a, kako je i sama najavila, u političku mirovinu ide 2021. godine.

Logor smrti

Njena posjeta nekadašnjem nacističkom logoru Aušvicu, za njemačke medije već je događaj godine. 

- Osjećam duboki stid zbog barbarskih zločina koje su ovdje počinili Nijemci. To su bili zločini koji su prešli sve granice toga što čovjek može da zamisli. Aušvic je njemački logor smrti. Stvorili su ga Nijemci. To je odgovornost koja nikada ne prolazi – jasno je kazala.

Ipak, Njemačka i svijet više nisu ono što su bili 2005. godine kada je Merkel prvi put postala kancelarka.

Tokom svog mandata Merkel se susretala s različitim svjetskim opasnostima. Jasno je nekoliko puta odgovorila na direktne prozivke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o tome da Evropskoj uniji kuca kraj. Ove godine više puta je mirila ostatak Evrope, pa i svijeta, s francuskim predsjednikom Makronom, posebno se zalagala za rješavanje migrantske krize.

Podrška Balkanu

Bila je glavni zagovornik i inicijator nekoliko samita i susreta posvećenih zapadnom Balkanu. Posebno se izdvaja Samit berlinskog kongresa posvećen upravo zemljama naše regije.

Komentari

NA VRH