SARAJEVO

Turisti okupirali "Avaz Twist Tower": Oduševljeni pogledom s najviše zgrade u regionu

Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

1.1.2020

Autobusi stigli iz Vinkovaca i Vukovara. A. Kapo

"Avaz Twist Tower" postao je nezaobilazna destinacija turista iz cijelog svijeta, čime je obogaćena i turistička ponuda glavnog grada BiH. 

Grupa turista iz Hrvatske, tačnije iz Vinkovaca i Vukovara, danas je posjetila "Avazov" toranj. 

Neki od turista kazali su nam da su oduševljeni pogledom na glavni grad BiH s najviše zgrade u regionu.

Inače, prema podacima koje smo dobili, u 2019. godini vidikovac "Avaz Twist Towera" posjetilo je skoro 70.000 turista iz cijelog svijeta.

Da je "Avazov" toranj atrakcija koja je upotpunila sliku glavnog grada, ali i poboljšala turističku ponudu, govori podatak da je za samo dva dana, 31. decembra i 1. januara, toranj posjetilo nekoliko hiljada turista.

U grupama, pojedinačno i organizirano, s najviše i najljepše zgrade u ovom dijelu Evrope brojni gosti uživali su u prelijepom pogledu, ali i u bogatoj ponudi "Caffea 35", ugostiteljskog objekta na 35. spratu.

Inače, impozantni toranj ukupne visine od čak 175 metara, koji raspolaže sa 32.000 metara kvadratnih, rekordno je izgrađen za nepune tri godine. Otvoren je u maju 2009. godine.

Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje, "Avaz Twist Tower" nosi 23.000 metara kubnih betona i tri miliona kilograma željeza. 

Unutar tornja instalirano je više od 10.000 sijaličnih mjesta. Fasada je montirana od gotovo 200 hiljada različitih dijelova, nevidljivih od atraktivnog stakla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.