INICIJATIVE

Poziv da se 9. januar obilježi kao dan početka genocidne agresije na BiH

Nepoštovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu

S prošlogodišnjeg obilježavanja neustavnog praznika. Agencije

Avaz.ba

2.1.2020

Obilježavanje 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska rezultat je protudržavnog i protuzakonitog, anticivilizacijskog djelovanja velikonacionalističke srpske političke opcije koja je u prošlosti potaknuta iz režima optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a danas nastavljena aktuelnim političkim establišmentom Republike Srbije i entiteta Republika Srpska. 


Presude sudova

Skupština Bosne i Hercegovine, suprotno Ustavu, proglasila je stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom "velike Srbije", naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.

Oni su se oglasili saopćenjem u kojem kažu da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno da se 9. januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti, i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja "velike Srbije", genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

- To je jedan od najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji. Mi 9. januar shvatamo kao početak otvorenog nepriznavanja državne vlasti Bosne i Hercegovine. Entitet Republika Srpska nije rezultat srpske želje za slobodom, već velikosrpskog projekta na čijem čelu je bio optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim. Nepoštovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku Uniju, Ujedinjene narode i međunarodni poredak, te mir i sigurnost u svijetu – stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da se obilježavanjem 9. januara u entitetu Republika Srpska kontinuirano nastavlja i time kontinuirano ruši država Bosna i Hercegovina.


Jasna poruka

- Pozivamo sve organizacije i zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori da taj datum obilježe kao početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Masovnim obilježavanjem 9. januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije i posebno od međunarodne zajednice konkretnu akciju kažnjavanja svih onih koji obilježavanjem ovog datuma kao dana entiteta Republika Srpska direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine već i protiv mira i sigurnosti u svijetu, protiv Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih naroda - naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.