ZANIMANJA

Mirinih opanaka ima u Australiji, Americi, Rusiji...

Svoje proizvode Mira je nedavno predstavila i na Sajmu domaćih proizvoda u Bijeljini

Čalović-Jalić: Podrška Općine. Avaz

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

4.1.2020

Mira Čalović-Jalić iz Laktaša, hemijski tehničar po struci, kaže da je vlasnica, najvjerovatnije, jedine opančarske radnje u BiH.

Njena Kućna radinost „Kopča“ izrađuje opanke i narodne nošnje. Svoje proizvode Mira je nedavno predstavila i na Sajmu domaćih proizvoda u Bijeljini.

- Kod nas su fabrike odavno zatvorene. Jedno vrijeme sam bila uspješan slastičar, pa uspješna kuvarica. Sada smatram da sam uspješan majstor za izradu originalnih krajiških opanaka - priča Čalović-Jalić dok pokazuje male i velike opanke koje sama izrađuje.


Vlasnica jedine opančarske radnje u BiH. Avaz

S obzirom na to da izrada opanaka potpada pod stare zanate, prije šest godina Općina Laktaši joj je pomogla da dobije manju količinu kože i neophodan alat. Tako je sve i krenulo. Snažna volja, umijeće i kreativnost pomogli su da Mira savlada opančarski zanat, ali i da počne izrađivati kvalitetne narodne nošnje.

- Sada već mnogi poznaju Laktaše po mojim opancima. Moji opanci su otišli širom planete, u Australiju, Rusiju, Južnu i Sjevernu Ameriku, na Bali. U Evropi nema države u kojoj nema mojih opanaka. Moje opanke najviše koriste članovi kulturno-umjetničkih društava - ističe Čalović-Jalić.

Područje Krajine imalo je specifične krajiške opanke.

- Nabavila sam svojevremeno i originalnu krajišku nošnju koju su prije stotinu godina koristili imućni ljudi. Morala sam putovati do Zagreba, gdje mi je direktor muzeja pomogao da izradim krajišku nošnju - ističe Čalović-Jalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.