IZDVAJANJA

Više od 5.500 boraca dobit će novac za pomoć u liječenju

Više je od 7.800 zahtjeva za pomoć liječenja i 2.100 zahtjeva za pomoć u troškovima za dženaze i sahrane

Lani više od 4.000 boraca dobilo novac za liječenje. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

2.1.2020

Federalna vlada prihvatila je prijedlog Ministarstva za boračka pitanja da za 1,2 miliona maraka poveća iznos za pomoć borcima pri liječenju i troškove dženaza ili sahrana umrlih boraca.

Dodatno povećanje


Kako je za „Avaz“ kazao resorni ministar Salko Bukvarević, u prošloj godini u ovo ministarstvo pristiglo je mnogo zahtjeva u kojima borci traže ovu vrstu pomoći. 

- Dobili smo više od 7.800 zahtjeva. Također, imali smo i više od 2.100 zahtjeva za pomoć u troškovima za dženaze i sahrane pripadnika boračke populacije. S obzirom na to da je u budžetu za 2019. godinu bilo planirano 1,5 miliona za pomoć u liječenju i 400.000 za pomoć u troškovima dženaza i sahrana, Ministarstvo je predložilo Vladi da se ove dvije stavke dodatno povećaju. Novac smo osigurali na osnovu preraspodjele sredstava u Ministarstvu – naglasio je Bukvarević.

Bukvarević: Vlada prihvatila prijedlog. Avaz

Kako tvrdi, novac koji nije potrošen na drugim pozicijama, prebačen je na stavke liječenje boraca i pomoć za sahrane. Obje pozicije povećane su sa po 600.000 KM.

Odobreni zahtjevi


- Prošle godine pomogli smo nešto više od 4.000 boraca kroz pomoć u liječenje, dali smo i pomoć za 1.200 dženaza i sahrana pripadnicima boračke populacije. Ove godine bi za liječenje trebalo biti odobreno više od 5.500 zahtjeva i više od 2.000 za dženaze i sahrane boraca – rekao je Bukvarević.

Sve više umrlih

- Nastojat ćemo da od ovog velikog broja zahtjeva pozitivno riješimo što je više moguće. Nadam se da će svi podnosioci koji budu ispunjavali uvjete do kraja godine dobiti naknadu. Na taj način pokušavamo pomoći borcima koji ulaze u godine, kada ih sustižu i bolest i starost. Broj zahtjeva ukazuje na to da smo ove godine imali povećan broj oboljelih i veći broj smrtnih slučajeva boraca, koji je iz godine u godinu veći – istakao je Bukvarević. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.