EKSKLUZIVNO

"Avaz" u posjedu spiska s imenima: Koliko je još žena iz BiH ostalo u Siriji

Na dolazak čekaju Adela Dolamić, Emira i Enesa Džinić, Muamera Muhamedagić, Ćazima Hodžić...

Sirija: U kampovima i desetine djece iz BiH, neka rođena na ratištima. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

3.1.2020

Više od 40 žena iz Bosne i Hercegovine i dalje se nalazi u izbjegličkim kampovima u Siriji nakon kraha Islamske države u toj zemlji! Nedavno je u našu zemlju deportirano šest žena i 12 djece s grupom u kojoj je bilo sedam ISIL-ovaca. No, još desetine djece čekaju na deportaciju.

Ima dječaka

Među njima je, prema nezvaničnim informacijama „Dnevnog avaza“, i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina.

Podsjećamo, u Sarajevo su nedavno stigle Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, puštene su svojim porodicama. Dvije žene s djecom završile su u sigurnim kućama.

Tako je u Siriji i dalje ostala Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece. Ona je u posljednji tren otpala s spiska, kao i Emira Džinić s petero djece. I ona je bila na spisku za dolazak u Sarajevo, ali se nije našla u avionu.

U grupi je trebala stići i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvero djece. I Muhamedagić je kao i Dolamić ostala bez supruga u Siriji.

U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvero djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, ali i Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić.


Žena Keserovića

U zarobljeništvu su i Almedina Mujčinović i njena majka Fatima, ali i Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić s četvero djece, Elvira Karalić-Balić s dvoje, kao i Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša.

U izbjegličkim kampovima je i porodica Milarema Berbića, ISIL-ovca koji je deportiran prije 15 dana, Elzedina Berbić. S njom je ukupno četvero djece. U kampu je i Enesa Džinić s djevojčicom.

Ostale su i dvije supruge ISIL-ovca Armena Dželke, od kojih je jedna Sirijka, kao i supruga Jasmina Keserovića (Amina Handanagić) i Muharema Dunića – Ajša Dunić.  

Čurt se oženio Sirijkom 

Sarajlija Armin Abdulah Čurt, koji je trebao biti deportiran, ali se za sada ne zna je li uopće živ jer je bio teško bolestan, u Siriji se oženio Sirijkom. No, ni ona, kao ni članovi njegove obitelji u Sarajevu, ništa još ne znaju o njemu.

 

SAMO U KAMPU Al Hol, najvećem izbjegličkom centru na sjeveru Sirije, nalazi se 12 žena iz BiH s ukupno 40 djece.  



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.