STAVOVI

Magazinović i Borenović: Božović je pokazao elementarno neznanje, Nešić tvrdi da nije ničiji advokat

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu i član Komisije, kazao je zbog čega je on bio protiv Božovićevog izbora

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. S. Saletović

Piše: S. D. / Avaz.ba

3.1.2020

Burni i oštri tonovi, naročito između Borislava Borenovića (PDP) i Nenada Nešića (DNS), ali i drugih članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koji su bili podijeljenih mišljenja u vezi s Mlađenom Božovićem, kandidatom za ministra za ljudska prava i izbjeglice, nastavljeni su i nakon sjednice. Naime, u izjavama za medije Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Komisije kojem je na zasjedanju zasmetalo što poslanici „rešetaju“ Božovića pitanjima te mu je Borenović zbog toga kazao da se ponaša kao nečiji advokat, novinarima je prokomentirao tu opasku:

- Nisam ničiji advokat niti se bavim advokaturom. Morao sam da reagiram na sjednici Komisije u želji da vratim rad Komisije u okvire koji su predviđeni, a ne da neko na sjednici Komisije glumi NSRS, Parlament BiH ili ko zna šta, odnosno pokušava napraviti cirkus te dobiti pažnju na osnovu tog cirkusa, a ne poznaje elementarna znanja šta je to iz nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Koliko sam ja upoznat, površno doduše, u nadležnosti navedenog ministarstva nisu migranti, a neko je ovdje htio na osnovu migranata dobiti političke poene i da osudi čovjeka koji nije ni preuzeo još dužnost. Samim time, ne može ni reći šta će da uradi dok se ne upozna sa stvarnim stanjem na terenu - kazao je Nešić, koji je inače predložio Božovića za ministra i zbog čega je došlo i do ostavke Marka Pavića na mjesto predsjednika DNS-a, a koji je predlagao za tu poziciju Draška Aćimovića.

- Borenović je kazao da mu je najviše zasmetao pokušaj da se članovima Komisije zabrani da postavljaju pitanja.

- Razočaravajući je taj odnos prema institucijama. Ako će se ovako ponašati, neka ukinu Komisiju, neka zabrane da se postavljaju pitanju. Jedina stvar koja može sačuvati ovo društvo da ne odumre je javnost da može čuti šta se dešava. Također, kada je Božović govorio o migrantima i ljudskim pravima, pa je li to humano, je li to ljudsko pravo koje se treba garantirati ljudima koji prolaze sa svojom mukom kroz ovu zemlju - kazao je Borenović, ocijenivši da Božović nije pokazao spremnost da kvalitetno preuzme ovaj resor.

- Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu i član Komisije, kazao je zbog čega je on bio protiv Božovićevog izbora.  

- Ja sam tri pitanja postavio, a jedno je vezano za njegovu ličnost, dok se dva pitanja koja sam postavio tiču njegovog stava o LGBTI populaciji i njegov stav i namjere o tome šta misli uraditi za djecu rođenu zbog rata, gdje je pokazao elementarno neznanje, što su za mene bili razlozi da glasam protiv. Šta su bili razlozi drugim kolegama, ne znam, ali ovo očito ima političku pozadinu kojom se nisam rukovodio pri glasanju. Smatram da će već sutra uslijediti trgovanja oko ovog imenovanja i da će ova pozicija ''poskupjeti'' – kazao je Magazinović.

Podsjećamo, Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, nije dobio podršku većine članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH da ga preporuče Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za tu poziciju.

Od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv (SDP, NS, A-SDA i PDP), četiri za (PDA, DNS, HDZ i SP) i dva suzdržana (SDA i SBB). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.