RAZGOVOR Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Populisti prepadaju narod povećanjem PDV-a, moraju biti smanjene stope doprinosa

Prioriteti ostaju ekonomija i evropske integracije, koji će opredijeliti građane BiH o pitanju životnog standarda

Srna
04.01.2020 11:04

Zoran Tegeltija

Foto: Avaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da ne računa na 10. glas iz RS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji bi, ako bude potrebno, došao iz opozicionih SDS-a i PDP-a kako bi bili zaustavljeni štetni procesi.

- Ne računam na 10. glas od te četvorke SDS-a i PDP-a, jer mislim da oni još maštaju da će ih neko pretvoriti u vlast u Sarajevu. Nasreću, SNSD ima kontrolni paket u Domu naroda da zaustavi odluke za koje bude procijenjeno da su štetne po Republiku Srpsku - rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On je istakao da Vijeće ministara više neće smjeti blokirati bilo kakve projekte koje su ispregovarale entitetske vlade ili lokalne zajednice.

Tegeltija je nazvao populistima one koji prepadaju narod povećanjem PDV-a, jer o eventualnom povećanju tek treba biti razgovaramo.

- Ukoliko bude postignut dogovor, ja sam spreman da to stavim na dnevni red, isto kao i pitanje diferencirane stope - rekao je Tegeltija i dodao da razmišlja kao i poslodavci - da u slučaju povećanja stope PDV-a moraju biti do smanjenje stope doprinosa - rekao je Tegeltija. 

On ističe da bi se smanjenje sredstava u fondovima socijalne sigurnosti nadomjestilo kroz povećane prihode od PDV-a i bili stvoreni uvjeti za povećanje plaća u privredi i u javnom sektoru.

Imenovanja u sigurnosnim agencijama

Govoreći o imenovanjima u sigurnosnim agencijama, Tegeltija kaže da je jasno kome koje pozicije pripadaju.

- Mi ćemo sva imenovanja koja su provedena u skladu s procedurom puštati u daljnju proceduru, a za ona koja nisu bit će poništeni konkursi - rekao je Tegeltija.

On je istakao da vlade entiteta imaju mnogo značajniju ulogu kada je u pitanju ekonomija, ističući da ekonomija može da riješi mnoga pitanja koja ne izgledaju kao ekonomska, kao što su demografska pitanja, migracije i slično.

- Pitanje migracija je najozbiljnije pitanje i nametnuto s neke druge strane. Pitanje je kako riješiti problem migranata koji se već nalaze u BiH, ali kako onemogućiti to da BiH postane spavaonica za migrante jer zemlja to ne može da izdrži - istakao je Tegeltija.

Prioriteti rada

Govoreći o prioritetima u radu novog saziva Vijeća ministara BiH, Tegeltija je ponovio da su to ekonomija i evropske integracije koji će opredijeliti građane BiH o pitanju životnog standarda.

- Pokušat ćemo da provedemo kredibilan broj mjera kako bismo se vratili na evropski put kada se radi o mišljenju Evropske komisije o našem kandidatskom statusu. Prije nekoliko godina bili smo daleko ispred Albanije i Makedonije, a sada su one ispred nas. Mislim da možemo doći barem do istog nivoa kao i one - kaže Tegeltija.

Komentari

NA VRH