PROCESI

Nastavljeno suđenje generalu Dudakoviću: Pročitan iskaz dvojice umrlih svjedoka

Dudakovića Tužilaštvo, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine počinjene na području Krajine 1995. godine

Dudaković: Bio na čelu 5. korpusa. Avaz

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

6.1.2020

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.  

Tužilaštvo BiH jutros je pročitalo iskaze dvojice svjedoka koji su preminuli. Riječ je o svjedocima Boži Jariću i Božidaru Kneževiću. Oni su svjedočili o stradanju navodnih srpskih civila u mjestu Tomina kod Sanskog Mosta, koje je u to vrijeme bilo pod kontrolom Vojske RS.

Tome je prigovorio i Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

On je utvrdio da ni potpisi Kneževića tokom saslušanja na svim stranicama nisu isti, čak ni približni, niti se broj predmeta o saslušanju uopće odnosi na broj predmeta kojim se tereti Dudaković.

Dudakovića Tužilaštvo, zajedno s još 15 pripadnika ovog korpusa, tereti za ratne zločine počinjene na području Krajine 1995. godine.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.