REAKCIJE

U Luksemburgu besplatan prijevoz, u Zenici nije moguće ni platiti: Danas protest građana

Kasumović će potpisati ugovore s licenciranim prijevoznicima s područja grada

Radnici ne odustaju od svojih prava. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić

7.1.2020

Javnost u našoj zemlji, a posebno u Zenici, ogorčena je “rješenjem” koje je Fuad Kasumović, zenički gradonačelnik iz Gornjeg Vakufa, ponudio za funkcioniranje gradskog prijevoza.  On će, podsjetimo, ove sedmice potpisati ugovore s licenciranim prijevoznicima s područja grada i tako osigurati redovan linijski prijevoz od petka.

Nekorektna odluka

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika “Zenicatransa”, ističe da ovakva odluka nije korektna ni prema građanima ni prema radnicima.

- Ne znam kako misli uvesti nekoga u saobraćaj i osigurati relacije, a da se mi nigdje ne spominjemo. Sramotno! Upitno je sve to, jer nijedan privatnik neće nerentabilnu liniju. Činjenica, možda i prihvate, ali samo linije koje donose zaradu – kaže Sarvan, dodavši da je pitanje je li ova odluka u zakonskim okvirima.

Osim ove najave, Kasumović je izjavio da će “Zenicatransu” uplatiti novac čim Porezna uprava naplati novac od kladionica koje duguju Gradu za takse.

- Svašta nešto on najavi, a malo šta ispoštuje. Ali, neka nešto riješi, donese odluku za nas, a neka onda uvodi druge ljude. Izjavljivao je on da će nabaviti plinske autobuse u ovoj godini, svašta nešto govorio, a ništa od toga nema – govori Sarvan.

Sarvan: Ovo je sramotno. Avaz

Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika “ArcelorMittala”, prošle sedmice uputio je pismo podrške radnicima “Zenicatransa”.

- Kada se pogleda koliko je GRAS dužan u Sarajevu, a rade i kupuju autobuse, zašto se ne može i ovdje isto učiniti. U Luksemburgu je donesena odluka da građani besplatno imaju prijevoz, ovdje se ne može ni platiti. Ogorčen sam, jer se u Zenici gleda da se sve proda i privatizira, a to nije dobro – ističe Kapetanović.

Dodaje da radnici “Zenicatransa” imaju punu podršku 1.650 članova njegovog sindikata, a da će, ako bude potrebno, doći i fizički pružiti podršku.

Kapetanović: Imaju našu podršku. Avaz

Zeleno svjetlo

-“ArcelorMittal” nikada ne bi potpisao ugovor s drugim prijevoznikom da Nadzorni odbor “Zenicatransa” nije donio ishitrenu odluku o povećanju cijene prijevoza. Ipak, da Kasumović nije dao zeleno svjetlo našem direktoru, ne bismo potpisali ugovor s drugom firmom, to garantiram – rekao je Kapetanović.

Kasumović: Traži novac od kladionica. Avaz

Ko je sljedeći?

U Zenici su ugašene “Željezara”, “Metalno”, “Cimos”...

Postavlja se pitanje ko je sljedeći i je li “Zenicatrans” naredno preduzeće na koje će se staviti katanac.


Zašto je prekinuta sjednica

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenica prekinuta je kada je Emina Tufekčić (SDA) predložila usvajanje zaključka za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti u Gradskoj upravi Zenica zbog neprovođenja zaključaka Vijeća usvojenih u julu, avgustu i septembru 2019. godine, a tiču se „Zenicatransa“.

Nakon ovog prijedloga, sjednicu Vijeća su napustili Nermin Mehić (SDP), Jasna Alibašić i Sabina Delić (Snaga centra).

Na društvenoj mreži Facebook najavljeni su i protesti građana Zenice u znak podrške radnicima i preduzeću “Zenicatrans”, koji od utorka stupaju u štrajk glađu.

Kako se navodi na događaju, okupljanje počinje u 10 sati ispred zgrade direkcije preduzeća, a potom će uslijediti protestna šetnja do zgrade Gradske uprave Zenica.

- Mi na proteste izlazimo kao korisnici usluga i uposlenici “Zenicatransa” i pri tome imamo samo jedan zahtjev - pomoć preduzeću “Zenicatrans”, navodi se u događaju putem kojeg se pozivaju građani da se u što većem broju pridruže protestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.