SARAJEVO

Kovač: Na proljeće planiramo graditi Prvu transverzalu od Tehničke škole do ulice Braće Begić

Slijedi rušenje tri kuće koje se nalaze na početku ulice Halida Kajtaza, odnosno na raskrsnici ulica Kranjčevićeva, Halida Kajtaza i Put života

Uklonjeni objekti "Higijene", sutra rušenje u depou GRAS-a. S. Saletović

Piše: S. Muhć / Avaz.ba

6.1.2020

Ekipe preduzeća „Rad“ završile su jučer uklanjanje objekata „Higijene“, koji su se nalazili na trasi Prve transverzale, buduće moderne saobraćajnice koja će centar Sarajeva povezati sa Vogošćom i autoputem 5C.

Već sutra ili prekosutra, kako nam je kazao direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač, počet će ruštiti objekte koji se nalaze u krugu nekadašnjeg depoa GRAS-a.

- Depo se prostire na 8.500 kvadrata zemljište. Na polovini površine nalaze se objekti. Rušenje tih objekata trebali bi završiti za 10-dana – kazao je Kovač.

Nakon toga, prema njegovim riječima, slijedi rušenje tri kuće koji se nalaze na početku ulice Halida Kajtaza, odnosno na raskrsnici ulica Kranjčevićeva, Halida Kajtaza i Put života.

Kovač: Imamo 25 miliona maraka. Arhiv

- Skupština KS je već odobrila otkup tih objekata. Sada slijedi procedura koju provodi Zavod za izgradnju, odnosno knjiženje tih objekata na Kanton. U isto vrijeme, Općina Centar će raditi odobrenje za rušenje. Kada se sruše te tri zgrade, ostaje još jedna velika. Taj problem rješava Općina, a koliko znam traži se rješenje za mještaj boračke porodice – kazao je Kovač.

Kada se i te kuće riješe, Kovač naglašava, bit će čista trasa Prve transverzale od Tehničke škole do ulice Braće Begić.

- To znači da bi mi već početkom građevinske sezone mogli početi graditi cestu, jer će nam trasa biti čista. Iako nam je jednom poništen tender za izbor izvođača radova, ponovo smo raspisali tender za izbor firme koja će graditi početnu dionicu Prve transverzale. Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve imaju spremnih 25 miliona maraka potrebnih za cestu od Tehničke škole do ulice Braće Begić – dodao je Kovač.

Kako je dodao, prema projektu, na velikoj raskrsnici ulica Kranjčevićeva, Franca Lehara, Put života i Halida Kajtaza bit če građen veliki kružni tok.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.