RAZGOVOR

Jadranka Kosor za "Avaz": Milanović će otopliti odnose s BiH

Nadam se da će što prije doći do susreta s članovima Predsjedništva BiH

Kosor: Za mene očekivana pobjeda. Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

7.1.2020

- Mnogi nisu očekivali ovakav rezultat izbora, ali ja sam od početka kampanje, a pogotovo drugog kruga, govorila da postoji velika šansa da se po drugi put u Hrvatskoj dogodi da aktuelni predsjednik ne dobije drugi mandat. To se dogodilo prije pet godina, kad Ivo Josipović nije dobio drugi mandat, i sada Kolinda Grabar-Kitarović - kazala je na početku razgovora za “Avaz” Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske i bivša predsjednica HDZ-a Hrvatske. 

Velika šansa

Kosor ističe kako je Zoran Milanović (SDP) u drugi krug glasanja ušao sa znatnom prednošću te da su i istraživanja pokazivala kako ima šansu za pobjedu. 

- Njegova pobjeda je uvjerljiva, imao je više od 100.000 glasova u Hrvatskoj. Za mene je to bilo očekivano, jer prije svega, smatram da Grabar-Kitarović nije bila dobra predsjednica Republike Hrvatske - istaknula je Kosor.

Sada već bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često je isticala kako je Hrvatsku izdvojila iz regije i pozicionirala je u srednju Evropu. Kosor, međutim, smatra da bi dolaskom Milanovića stvari mogle drugačije funkcionirati.

Prljava kampanja

- Predsjednik Republike Hrvatske ne kreira sam vanjsku politiku, dakle sukreira je s Vladom RH. Teško mi je bilo što komentirati dok ne vidim kako će to prvog mjeseca izgledati, ali vjerujem da će Milanović nastojati da na neki način otopli odnose, prije svega s Bosnom i Hercegovinom. Nadam se da će što prije doći do susreta s članovima Predsjedništva BiH s obzirom na to da se Grabar-Kitarović, otkako su izabrani, nikad s njima nije srela. Očekujem na toj, makar simboličnoj razini neki pomak te da će Milanović dodatno osnažiti put zapadnog Balkana. Tu, prije svega, mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ali, očekujem i da pruži podršku BiH da ubrza evropski put - kazala je Kosor.

Presudilo sučeljavanje

- Mislim da je presudilo sučeljavanje Milanovića i Grabar-Kitarović. Jednostavno je pobijedila demokratija, građani su shvatili da mogu svojim glasovima utjecati na političke tokove u Hrvatskoj. To je dobro - zaključila je Kosor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.