NAKON DEFILEA Kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike

Ravnogorci pucali po Višegradu, Islamska zajednica BiH traži reakciju nadležnih

Uz sirene automobila čule su se i guslarske pjesme

Avaz.ba
07.01.2020 10:22

Islamska zajednica BiH

Foto: Avaz

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u ovom gradu obilježili Badnje veče defileom kroz grad. 

Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike. 

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, ali imaju s ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH. 

- Mi smo kao Medžlis IZ u BiH sinoć odreagirali i pozvali sve nadležne da se preispita odgovornost onih koji su to organizirali i onih koji su to dozvolili - ističe Bilal Memišević, prenosi Preporod.

Badnje veče u Srebrenici, također, ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

Kolona vozila prošla je jučer i pored mezarja u Potočarima, u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu, puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.  

Komentari

NA VRH