NAKON DEFILEA

Ravnogorci pucali po Višegradu, Islamska zajednica BiH traži reakciju nadležnih

Uz sirene automobila čule su se i guslarske pjesme

Islamska zajednica BiH. Avaz

Avaz.ba

7.1.2020

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u ovom gradu obilježili Badnje veče defileom kroz grad. 

Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike. 

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, ali imaju s ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH. 

- Mi smo kao Medžlis IZ u BiH sinoć odreagirali i pozvali sve nadležne da se preispita odgovornost onih koji su to organizirali i onih koji su to dozvolili - ističe Bilal Memišević, prenosi Preporod.


Badnje veče u Srebrenici, također, ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

Kolona vozila prošla je jučer i pored mezarja u Potočarima, u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu, puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.