REAKCIJE

Državnički i liderski nastup donio je glasove novom hrvatskom predsjedniku

Birači su odlučili staviti naglasak na etička i moralna pitanja umjesto ideoloških podjela i to je razlog zašto je Milanović pobijedio u velikim hrvatskim gradovima, smatra Macan

Macan: Škoro nije pozvao svoje da podrže bilo koga. Arhiv

Piše: F. K.

8.1.2020

Poznati hrvatski politički analitičar Krešimir Macan u izjavi za „Avaz“ kazao je da je Zoran Milanović pobijedio uvjerljivo u svim velikim hrvatskim gradovima gdje su birači odlučili staviti naglasak na etička i moralna pitanja umjesto ideoloških podjela.

- Zazivao je normalnu Hrvatsku u kojoj svi imaju ista prava, u kojoj su ratovi završili i u kojoj nema korupcije. Dojam je da mu je put otvorio režiser Dario Juričan koji je na otvorenom ismijavanju korupcije dobio 87.000 glasova u prvom krugu i to prije svega otvoreno napadajući gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Upravo je u Zagrebu Milanović dobio velikih 74.000 glasova od ukupnih 105.000 razlike – ističe on.

Do pobjede je, dodaje, Milanović došao prije svega državničkim i liderskim nastupom kako u govorima, tako i u četiri TV duela.

- Kolinda Grabar-Kitarović je nizom gafova i javnih nastupa topila svoju prednost s kojom je ušla u kampanju. Bez jasnih poruka i motivacije, uz veliku podršku HDZ-a, koji ju je kroz kampanju vukao više od nje same. Iako puno fokusiranija u drugom krugu, to očito nije bilo dovoljno nakon sto je izgubila Zagreb otvorenom podrškom Milanu Bandiću – smatra Macan.

On dodaje da je pjevač Miroslav Škoro prikupio glasove nezadovoljne krajnje desnice i mladih u prvom krugu, koje je Grabar - Kitarović uspjela vratiti tek djelomično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.