REAKCIJE Reisu-l-ulema IZ u BiH se oglasio povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Nisam radostan što se Božić zloupotrebljava u političke svrhe

BiH je prostrana za sve njene narode, rekao Kavazović

Fena
07.01.2020 13:13

Kavazović: Prošla su vremena ovakve vrste poruka

Foto: Avaz

Povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je tom prilikom rekao kako „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko“, oglasio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U saopćenju koje prenosi MINA reisu-l-ulema Kavazović je izjavio:

- Nisam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagirati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini tako i cijeloj regiji. Ali, prije toga, želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića, u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije.

Jako mi je žao što sam doveden u poziciju da u ovim blagdanskim danima moram reagirati na istupe patrijarha Irineja, koji svojim porukama dovodi javnost u zabludu i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru. Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere. Naše komšije i sugrađani pravoslavci ovih dana obilježavaju svoj najveći vjerski praznik na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom administrativnom dijelu neotuđivog teritorija naše domovine. Prošla su vremena ovakve vrste poruka koje su vrlo čitljive i koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Dužnost mi je da u situacijama kada je to potrebno izrazim svoje negodovanje posebno zbog vjernika muslimana koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, u kojem je počinjen genocid koji je kulminirao dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Diljem tog istog teritorija pobijene su, silovane i protjerane desetine hiljada Bošnjaka upravo zbog velikodržavnih planova koji su željeli da dio Bosne i Hercegovine bude, kao što kaže patrijarh Irinej, „neodvojiv od srpskog centra”. Potreba za vjerskim jedinstvom pripadnika SPC-a ne može podrazumijevati jedan državno-politički prostor.

Najdobronamjerniji savjet koji možemo uputiti našim komšijama u SPC-u, a zbog budućnosti naših naroda i mira, ali i same SPC, jeste da ne dopuste da se njihova crkva u regionu nastavi doživljavati kao politički projekt. To nije dobro za budućnost ovog dijela Evrope, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor neće donijeti nikakvo dobro.

  • Patrijarh Irinej
    Patrijarh Irinej Foto: Agencije

Svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući vjernike pravoslavce, muslimane, Jevreje i katolike, žive na teritoriju Bosne i Hercegovine, nose njeno državljanstvo i žive po njenim zakonima, te će tako biti i ubuduće. Njihov jedini državni dom jeste Bosna i Hercegovina, koju po jasno utvrđenim ustavnim i zakonskim procedurama mogu na unutrašnjem planu uređivati kako se dogovore. Svaki drugi pokušaj vratio bi našu zemlju u devedesete godine prošlog stoljeća koje svi pamtimo samo po ružnom. Bosna i Hercegovina ostaje trajna kategorija s jasno definiranim granicama, koje poznaje patrijarh Irinej kao i moja malenkost, i dovoljno je prostrana za sve, i za Bošnjake i za Srbe i za Hrvate, kao i sve druge njene građane. Tako je bilo, tako je sada, pa će biti i ubuduće voljom Božijom - naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Komentari

NA VRH