NEODGOVORNOST

BiH platila 56,3 miliona penala zbog neiskorištenih kredita

Preporuke za podizanje efikasnosti sistema u ovom domenu nisu dale prepoznatljive pozitivne promjene, navedeno je u odgovoru

Institucije BiH. Avaz

Piše: S. D. / Avaz.ba

7.1.2020

Nadležne institucije BiH, zatim entiteta FBiH i Republike Srpske od 1998. do marta 2019. platile su 56,3 miliona stranim kreditorima po osnovu penala jer te kredite vlasti nisu iskoristile u rokovima predviđenim ugovorima.

Ovi podaci sadržani su u odgovoru koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) dobio na svoje pitanje upućeno Vijeću ministara BiH.

Saša Magazinović. Avaz

Magazinović je pitao i da li je ikada utvrđena odgovornost po tom osnovu, a u odgovoru je navedeno da je „odgovornost za implementiranje i krajnje efekte projekta alocirana na vlasnika pojedinačnog projekta i njegova upravljačka tijela".

Faksimil odgovora iz Vijeća ministara BiH Magazinoviću. Avaz

- Postojanje pojedinačnih barijera u procesu stjecanja efektivnosti međunarodnih finansijskih sporazuma i okolnosti implementacije u više navrata su bili predmet pažnje pojedinih institucija i međunarodnih kreditora. Preporuke za podizanje efikasnosti sistema u ovom domenu nisu dale prepoznatljive pozitivne promjene- navedeno je u odgovoru.

Inače, Magazinoviću je odgovorio bivši saziv Vijeća ministara BiH, još u julu prošle godine, ali zbog ranije blokade rada Parlamenta BiH, taj odgovor će tek biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma PSBiH zakazanoj za 16. januar.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.