REAKCIJE

Somun za "Avaz": SAD nikad neće napasti Iran, to nikome ne odgovara

Držim se svoga stava da nije u interesu ni SAD niti Irana da se dolazi u otvoreni sukob, rekao Somun

Somun: Iran je tvrd orah. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

8.1.2020

Hajrudin Somun, dugogodišnji novinar, diplomat i odličan poznavalac prilika na Bliskom istoku, kazao je za "Avaz", povodom reakcije na iranske napade na američke vojne baze u Iraku, da Sjedinjene Američke Države nikada neće napasti Iran.

- Držim se svoga stava da nije u interesu ni SAD niti Irana da se dolazi u otvoreni sukob. Moja stara teza je da Amerika nikada neće napasti Iran, barem dok sam ja živ. To već deset godina govorim i, evo, ja sam još živ, a Amerika još nikad nije napala Iran. Ta država je tvrd orah, sav arapski svijet na jednu stranu, Iran na drugu, pa čak i Turska. Što se tiče posljednjeg udara na američku vojnu bazu koji je izvršila Iranska revolucionarna garda, zanimljivo je da je to garda, da nije iranska armija. Ovdje nijednoj strani nije u interesu da se ulazi u otvoreni rat - kazao je Somun.

S jedne strane, kako ističe, predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je da je rizično da otvara novo žarište, jer ne zna kako bi iz njega izišao, a, s druge strane, on je sam rekao da želi da se povuče sa Srednjeg istoka. 

- Također, Tramp ima veliki otpor u Kongresu i Senatu zbog ovog što je do sada učinio, zbog ubistva generala Sulejmanija. Iran je, s druge strane, suviše slab vojnički da se suprotstavi najvećoj svjetskoj sili - zaključio je Somun. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.