GRAČANICA

Vagu iz 1900. Sadik Hrvić ne bi dao ni za kakve pare

Znali smo proizvesti stotine tona živog kreča pa je vaga stalno bila u pogonu, kaže Sadik

Hrvić: Nekad vagao živi kreč, danas vaga krupnu stoku. Avaz

Piše: H. Č.

9.1.2020

Penzioner Sadik Hrvić, nekada radnik u Ciglani u Sočkovcu na Ozrenu i proizvođač živog kreča, uspio je sačuvati originalnu vagu koju je prije agresije na BiH za male pare kupio u Kakmužu.

Vaga koja  u jednom mjerenju može izvagati 750 kilograma, Hrviću je u to vrijeme trebala za živi kreč, koji je, zajedno sa svojim komšijama, proizvodio u svojoj krečani.

Od 13 mještana sela Piskavica kod Gračanice koji su od kamena krečnjaka proizvodili živi kreč, danas taj posao obavlja samo Ibrahim Hrvić pa je za staru austrougarsku vagu manje posle.

- Znali smo proizvesti stotine tona živog kreča pa je vaga stalno bila u pogonu. Danas je ostalo da izvagam neki teži teret, kao što su tele, june, krupnija stoka. Ipak, ovu vagu nikad ni za kakve pare ne bih prodao, jer je ona sebe davno otplatila. I danas je tačna u gram - kaže Sadik.


Na mesinganoj pločici podaci o proizvođaču. Avaz

Ovu neobičnu vagu opisao je gračanički istraživač Edin Šaković. Kaže da je proizvedena 1900. godine u Beču, u poznatoj fabrici za proizvodnju najrazličitijih vaga, od onih trgovačkih do teških kolskih i željezničkih vaga.

- Redovno baždarenje i vođenje evidencije o tome govori koliko su njeni proizvođači još u to vrijeme bili precizni - kaže Šaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.