ANALITIČAR

Hodžić: Iako ima bogat arsenal, Iran ne može parirati Americi i NATO-u

Ostaje jedino opcija opsežnog nuklearnog udara, a to je onda već katastrofa planetarnih razmjera, kazao je on

Nermin Hodžić. Fena

Fena

8.1.2020

Premda Iran raspolaže bogatim konvencionalnim arsenalom, prije svega balističkim raketama, vojno-tehnički analitičar i iranolog Nermin Hodžić smatra da Iran ne može parirati niti Americi niti NATO-u.

No, iako je vojna moć i ekonomija Irana oslabljena, Hodžić navodi da Iran, prije svega, mora na neki način odgovoriti na atentat na Sulejmanija i to iz više razloga - najprije, da bi očuvao svoj internacionalni kredibilitet i status regionalne sile, te da bi udovoljio očekivanjima vlastitoga naroda.

Hodžić je podsjetio da je Iran vrlo ozbiljna zemlja s bogatim ljudskim resursima i velikim nacionalnim osjećajem.

Stoga, kazao je on, ostaje jedino opcija opsežnog nuklearnog udara, a to je onda već katastrofa planetarnih razmjera „uprkos avanturizmu pojedinih svjetskih lidera, mislim da do toga, ipak neće doći“.

Može se očekivati odgovor iranskih oružanih snaga, rekao je Hodžić, uključujući i Revolucionarnu gardu, ali prema njegovom mišljenju, a čemu smo svjedočili već jutros, isključivo na vojne ciljeve.

- Dakle, na vojne baze da, na civilne ciljeve, ne vjerujem. Oni nastoje, koliko toliko, ostati u okvirima internacionalnog poretka i internacionalnog prava. Koliko god je to moguće - rekao je Hodžić.

Nije logično, dodao je, da istovremeno traže međunarodno pravno gonjenje SAD za ubistvo generala Sulejmanija, a da i sami posežu za aktima terora i ugrožavanjea civila i diplomata unaokolo.

Podsjetio je da je nuklerani sporazum bio vrlo važno diplomatsko postignuće i svojevrsno svjedočanstvo da se veliki svjetski problemi još mogu riješiti diplomatijom, mudrošću i razborom. Nažalost, Evropa nije uspjela spasiti sporazum, čak niti aktiviranjem famoznog INTEKS-a i Evropa nema pravi odgovor, političku moć niti mehanizme da spasi sporazum.

- Bit će posljedica, djelomično na ekonomnskom planu, dodatnog slabljenja kredibiliteta EU, ali i u smislu reaktiviranja „iranske nuklearne prijetnje“ na svjetskoj pozornici. Kad smo već kod Evrope, njoj iz specifičnih razloga uopće ne ide u prilog nikakva eskalacija novih sukobljavanja na Bliskom istoku, ali će se ona, čini se, o tome malo pitati. Nadam se da griješim – zaključio je analitičar i iranolog Nermin Hodžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.