SARAJEVO

Gazi Husrev-begova medresa obilježava 483. godišnjicu: Škola koja je postavila temelje visokog obrazovanja u BiH

Naši učenici ostvarili su izuzetne uspjehe u protekloj godini, na svečanoj akademiji u decembru prošle godine dodijelili smo gotovo 350 nagrada, rekao Malkić

Piše: S. M. / Avaz.ba

8.1.2020

Mensur Malkić - Avaz
Lamija Nezirović - Avaz
Sa svečanosti u Sarajevu - Avaz
Dževad Hodžić - Avaz
Jusuf Zahiragić - Avaz
+3

Centralna svečanost povodom obilježavanja 483 godine odgojno-obrazovnog rada Gazi Husrev-begove medrese održana je danas u Sarajevu. 

Osim sjednice Nastavničkog vijeća povodom Dana škole, na centralnoj svečanosti dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima Dževadu Hodžiću i Jusufu Zahiragiću. 

Direktor škole, hafiz Mensur Malkić podsjetio je da je vakif gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine utemeljio, uvakufio medresu koja danas ima 485 učenika i učenica, od čega su dvojica hafiza i tri hafize (čuvari Kur'ana).

- Naši učenici ostvarili su izuzetne uspjehe u protekloj godini. Na svečanoj akademiji u decembru prošle godine dodijelili smo gotovo 350 nagrada. Danas ćemo predstavili najbitnije rezultate. Što se tiče investiranja u medresu, uspjeli smo obnoviti restoran za učenike, opremili smo kabinete računarima, a uskoro ćemo to isto uraditi i u ženskoj medresi - kazao je Malkić. 

Ove godine škola je dala priznanja i zaslužnim uposlenicima, i to Dževadu Plehu i Hazimu Šeti. 

Ovogodišnji laureat medrese Dževad Hodžić kazao je da mu mnogo znači priznanje, kao i godine koje je proveo školujući se u Gazi Husrev-begovoj medresi. 

- Siguran sam da su te godine na presudan način obilježile sav moj kasniji život, moje profesionalno opredjeljenje i angažman u obrazovnom sistemu Islamske zajednice, ali i u širem javnom društvenom kontekstu. Medresa u mom odrastanju i obrazovanju znači mnogo, kao što je značila kroz cijelu povijest, jer je to škola koja je temelj visokog obrazovanja u BiH - kazao je Hodžić.

Jusuf Zahiragić je, također, zahvalan za priznanje koje se dodjeljuje zaslužnim pojedincima iz, kako je rekao, civilnog sektora. 

- Priznanje mi mnogo znači, to je priznanje i mojoj porodici, roditeljima i profesorima koji su usadili temelje u nas kao djecu i mlade ljude te uravnotežili da u životu idemo dostojanstveno - kazao je Zahiragić. 

Učenica četvrtog razreda ove medrese Lamija Nezirović rekla je da je ponosna što pohađa školu koja učenike obrazuje i uči moralnim i islamskim vrijednostima, ali i baštini tradiciju i kulturu. Kaže da će od svih profesora, kada uskoro završi medresu, ponijeti znanje i iskustvo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.