AKTUELNO

Mirza Čelik otkrio da li će biti isplaćene januarske plate budžetskim korisnicima

Mirza Čelik. Hayat.ba

Avaz.ba / Hayat

8.1.2020

- Oni mogu podijet apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustanosti same sjednice i povreda vitalnog nacionalnog interesa može se desiti samo na sjednici Skupštine. Znači prije usvajanja neko iz kluba zatraži ili pauzu i kaže da je ovdje povrijeđen vitalni nacionalni interes, zatim se povlače u službene prostorije gdje bi se održao sastanak i tada se utvrđuje da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes - rekao je danas Mirza Čelik.

Imaju li građani razlog za brigu i koliko cijela priča u vezi s blokadama u funkcionisanju kantonalne zakonodavne vlasti još može trajati? Šta će biti sa platama za januar 2020. za budžetne korisnike?

"Mi smo 28. decembra pozvali premijera Fortu i Vladu da na sjednicu koju smo organizovali u subotu, a tiče se usvajanja ataka, koje smo predložili i usvojili kao dnevni red, a oni su propustili tu priliku; Rebalans Budžeta za 2019. godinu, Zakon za izvršenje budžeta za 2019. godinu odnosno prijedlog budžeta za 2020. godinu i prijedlog odluke o privremenim finajnsiranju ZZO. Obzirom da se premijer Forto i bilo ko od vlade nije pojavio, mi smo morali tu sjednicu zaboravit. U ovoj godini je nemoguće usvojiti budžet za 2019. Nekoliko ministara će imati krivičnu odgovornost zbog korištenja nenamjenskih sredstava. Prijedlog budžeta je bio takav kakav jeste i ja sam pozvao i napravili smo pauzu da bismo zamolili premijera da dođe da usvojimo te akte. Svi prijedlozi koji su došli od vlade, a tiću se budžeta bili bi prihvaćeni, premijer bi dao uvodne napomene i mi ne bi imali ništa protiv da se prijedlog budžeta usvoji. Decembarske plate koje se isplaćuju u januaru ne mogu biti sporne jer je to obaveza nastala u 2019. godini i to će biti redovnim putem isplaćeno u januaru. Januarske se isplaćuju u februaru, s tim u vezi da se mora naći kompromis i da se poštuje parlamentarna većina i da mi vodimo procese u kantonu i da ne vodi sjednice neko ko ima manjinu. Mi smo imali sjednicu gdje sam ja izabran za Predsjedavajućeg Skupštine KS i ja mogu ovlastiti nekoga da vodi sjednicu Skupštine i ja nevidim ništa sporno da ja imenujem Smiljanu Viteškić da vodi sjednicu ukoliko sam ja spriječen da vodim sjednicu. Hvala bogu ja sam zdrav, u Sarajevu sam i nema potrebe da ikoga drugog ovlastim da vodi. Ja ću voditi sjednicu dokle god Klub Bošnjaka ne zatraži drugačije", kazao je Čelik za Hayat.

Danas je prekinuta je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo s obzirom na to da nije bilo dovoljno zastupnika za njen rad. Ovih dana po mediji su kružile informacije da u Skupštini KS imamo dvije Skupštine pod jednim krovom?

"Pa nemamo dvije Skupštine pod jednim krovom. 35 zastupnika je po Ustavu čini Skupštinu KS. Po Ustavu 51 posto zastupnika donose odluke, rješenja, zakona i oni su važeći. Da bi se dobio ovaj postotak potrebno je 18 zastupnika. Mi trenutno imamo 18 zastupnika i čekamo kolegicu Duraković da se vrati i imat ćemo 19, ali 18 je dovoljno da odlučuje. Mi smo danas došli na sjednicu i ja sam došao kao Predsjedavajući i htio sam da počnem sjednicu na način na koji se to i radi, međutim ja sam zateko da tu sjede neki koji nisu članovi rukovodioci i Predsjedavajući. Ja sam zamolio gospođu Danijelu Kristić da sjedne na mjesto gdje pripada, ali je ona to odbila i ja sam pozvao zastuponike da napuste sjednicu. Pečat je nešto što nama treba u Skupštini, ne meni Mirzi Čeliku ili bilo kojem zastupniku. Mislim da pečat ne bi trebao da ima predsjedavajući Skupštine. Za pečat se treba da se stara sekretar", kazao je Čelik.

Bivši predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković ranije je kazao da će odstupiti čim mu nova većina donese dokaz o 18 potrebnih ruku. Nakon što ste priložili 18 potpisa, pristup se potpuno promijenio?

"Imali smo stalno situaciju da nam sadašnja opozicija kaže kada dostavite 18 potpisa možete preuzeti, mi smo dostavili te potpise i predali u Skupštinu i zahtjevali da se razmatra o nepovjerenju VLadi, ali naš je zahtjev odbijen koji je bio po zakonu poslavnika. Nakon nekoliko dana je zakazana sjednica i tada je prihvaćen taj zahtjev o izglasavanju nepovjerenja Vladi, iako smo mi tražili da se to odnosilo iz 17. radne sjednice. Mi nismo to prihvatili jer nisu bile uvršten tačke koje smo mi delegirali. Na kolegiju nije bilo potrebne većine i to je odbijeno i evo mi smo ponovo došli u situaciju da 18 zastupnika izvrši potpis i da dostavimo Predsjedavajućem da zakaže hitnu sjednicu, te smo smatrali da su ove tačke vrlo bitne za kanton, odnosno da su Kantonu potrebni budžet 2020. godinu, odnosno rebalans budžeta za 2019. godinu. Međutim, oni su shvatili da je to neleglabna sjednica i nisu došli na tu sjednicu", kazao je Čelik.

Šta mislite zbog čega je tako grčevita borba s druge strane da vam ipak ne predaju predsjedavanje Skupštinom?

"Pa nije to da oni neće samo da predaju Predsjedavanje Skupštinom, nego ne žele da se imenuje mandatar, koji su izrazile sve tri strane i želju i spremnost da podrže novog mandatara, a to je gospodin Mario Nenadić. Na osnovu toga su vjerovatno ovi koji su bili u poziciju da razmišljaju; e pa stavićemo Kristićku pošto je ona Hrvatica i Nenad je isto. Pa ne bi mogli biti Predsjedavajući i Premijer. To je jedini razlog zbog kojeg je Konaković stavio nelegalnu smjenu sebe i postavivši Kristićku za Predsjedavajuću. To se trebalo dešavati na Skupštini, a ne u kancelariji. S time bi mi iz kluba Bošnjaka rekli da se ne slažemo s tom odlukom – kazao je Čelik.

Kolike probleme i odugovlačenja u funkcioniranju vlasti može izazvati pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od kluba Hrvata? Je li tačno da za vaše imanovanje sada mora glasati prosta većina u svim klubovima, odnosno da moraju biti prisutni na sjednici?

"Oni mogu podijet apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustanosti same sjednice i povreda vitalnog nacionalnog interesa može se desiti samo na sjednici Skupštine. Znači prije usvajanja neko iz kluba zatraži ili pauzu i kaže da je ovdje povrijeđen vitalni nacionalni interes, zatim se povlače u službene prostorije gdje bi se održao sastanak i tada se utvrđuje da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes. To se nije desilo. oni su bili na početku sjednice i zatim su je napustili i otišli na press konferenciju. Mislim da će često biti ovakvih blokada i pozivat se na vitalni nacionalni interes.

Optuženi ste i za pokušaj nasilnog preuzimanja prostorija u kojima boravi predsjedavajući Skupštine. Kasnije ste izjavili da ste vi, zapravo, grubo istjerani.

"Sekretar Skupštine i ja otišli u službene prostorije kabineta Predsjedavajućeg kako bi izvršili primopredaju i zapisnički. Tamo smo zatekli Konakovića, Krističku i nekoliko zastupnika. Mi smo došli tamo, a oni su nas jednostavno istjerali iz kancelarije ne dozvolivši da sekretar Skupštine dobije pečat, a ja službene prostorije. Kabinet treba da bude dostupan Predsjedavajućem i to je legalno jer je izabran na skupštini. Doveli smo se u situaciju da smo morali napraviti komisiju kako bi se izvršio popis inventara u kabinetu. Meni, a ni bilo kojem drugom zastupniku trenutne većine ne bi nauplao da nešto uzima na silu. Mi nemamo nadležnosti da uzmemo pečat. Sekretar je taj koji ima nadležnosti da izuzme pečat Skupštine KS, odnosno da ga čuva i da vrši potrebe pečata. Ali je sekretaru zabranjeno pristupanje kancelariji Predsjedavajućeg. Ja sam prisustvovao kada je Konaković sekretaru zabrani pristup u prostorije. Sekretar je napravio nekoliko zabilješki i uputio ih policijskoj upravi Centar da mu nije omogućen ulazak u prostorije odnosno posjedovanje pečata za koji je odgovoran. To je sada u nadležnosti Tužilaštva, šta će oni dalje raditi ja nemam informaciju, ali provodi se istraga, nekoliko je službenika dalo iskaz o dešavanju u Skupštini KS. Ja se nadam da će Tužilaštvo što prije poduzeti neke mjere kako bi se moglo funkcionisati – kazao je Mirza Čelik Predsjedavajući Skupštine KS.

Šta su dalji koraci i kada će se riješiti situacija u Skupštini Kantona Sarajevo?

"Ja se iskreno nadam da će opozicija shvatiiti da nemaju ingerencije o vlasti u KS. Oni mogu praviti opstrukcije, mi ćemo ih pustiit još nekoliko dana, a zatim ćemo napraviti hitnu sjednicu. Nas 18 zastupnika koji ne žele da učestvuju u takvom radu. Mi ćemo u ovom mjesecu donijeti odluku o privremenom finasiranju – kazao je za Kraj Mirza Čelik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.