REAKCIJE

Hasečić za "Avaz": Četničkim pjesmama i pod istim zastavama vraćaju nas u 1992. godinu

Oni nas, zapravo, ovom proslavom na početku godine napominju kako ćemo živjeti cijelu godinu, poručila je predsjednica Udruženja “Žena - žrtva rata”

Bakira Hasečić. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

9.1.2020

Deveti januar je dan početka genocida u Bosni i Hercegovini, po ko zna koji put, ponovila je predsjednica Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakira Hasečić

Kako je kazala za "Avaz", ova proslava najviše boli one koji su ratne torture osjetili na svojoj koži. 

- Ova proslava nas podsjeća i napominje na ono što smo mi proživjeli - kazala je Hasečić.

Ona je istakla i kako se nada da je ovo posljednja godina proslave ovog neustavnog praznika. 

Vidite da je i Tužilaštvo nešto poduzelo, nadam se da je ovo posljednja godina proslave ovog tzv. praznika. Ja bih, kao i svaki normalan građanin Bosne i Hercegovine, željela da se donese zakon na državnom nivou kojim bi se zabranilo negiranje  genocida, veličanje ratnih zločina, ali i natjeralo na poštovanje sudskih presuda - poručuje Hasečić. 

Kako tvrdi, ovom problemu nepoštovanja presuda i negiranju genocida mora se stati ukraj, jer ide u nedogled. 

Kada jer riječ o četničkom orgijanju posljednjih dana, ali i onom što očekuje danas, Hasečić ističe da vjeruje da se ni normalan srpski narod ne osjeća lagodno. 

Uporno nas vraćaju u 1992. godinu, četničkim pjesmama, pod istim zastavama, pozivom na klanja, ubijanja, silovanja. Zamislite kako se osjećamo mi koji smo to već preživjeli i koji se, dan-danas, oporavljamo. Imate osjećaj da ste uvijek u 1992. godini, da nikad niste izašli iz nje. Oni nas, zapravo, ovom proslavom na početku godine napominju kako ćemo živjeti cijelu godinu - izjavila je za "Avaz" predsjednica Udruženja “Žena - žrtva rata” Bakira Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.