SAOPĆENJE Osudili obilježavanje neustavnog praznika

SDA: Politički predstavnici RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih

Tog dana 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine

Avaz.ba

Bakir Izetbegović

Foto: Avaz


SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao dana RS, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta, saopćeno je iz te stranke. 

- RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona. Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao dan RS, politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin - saopćeno je iz SDA. 

  • Obilježavanje 9. januara

    Obilježavanje 9. januara

    Foto: O. Matavulj


Oni dalje navode da je "tog dana 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine".

- Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao dana RS direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH - navedeno je u saopćenju.

Iz SDA zaključuju i da je krajnje vrijeme da se "bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protuzakonito i protuustavno postupanje".

Više o:

SDA 9. januar Dan RS
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na