AKTUELNO Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

Mirza Čelik posjetio Hadžiće i Ilidžu: Svaka lokalna zajednica nam je bitna

Radit ćemo s njima kako bismo došli do najboljih rješenja za zakone o lokalnoj samoupravi i pripadnosti javnih prihoda

Fena

Mirza Čelik

Foto: Fena


Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik posjetio je danas općine Hadžići i Ilidža, gdje je s načelnicima razgovarao o saradnji i najvažnijim projektima.

- Svaka lokalna zajednica nam je bitna i radit ćemo s njima kako bismo došli do najboljih rješenja za zakone o lokalnoj samoupravi i pripadnosti javnih prihoda - rekao je Čelik.

Najavio je da će u narednom periodu, najviše šest mjeseci, imati mnogo sastanaka u vezi s ta dva zakona.

- Bez obzira na sve, rebalans budžeta za 2020. godinu pratit će lokalne zajednice, jer Kanton u saradnji s lokalnim zajednicama može unaprijediti život građana - poručio je Čelik.

Smatra da općina Hadžići ima potencijala za izgradnju industrijske zone te da joj treba još nekoliko značajnih projekata, kao što su izgradnja vodotoka, kanalizacione mreže i putne infrastrukture. Ti projekti nisu uvršteni u ovogodišnji budžet, ali je Čelik najavio podržati neke u saradnji s načelnikom Hamdom Ejubovićem.

S načelnikom općine Ilidža Senaidom Memićem također je razgovarao o nekoliko projekata, a najznačajnijim smatra izgradnju tramvajske pruge prema Hrasnici. Kaže da se dugo o tome govori i da je vrijeme da bude realizirano.

Razgovarali su i o vertikalnom transportu na dvije destinacije. Jedna je Vrelo Bosne - Golo brdo, a druga Hrasnica - Hrasnički stan - Veliko polje - Bjelašnica.

Načelnik Hadžića Hamdo Ejubović tražio je da se zakonski uredi oblast lokalne samouprave. Naglasio je da su dosadašnja zakonska rješenja koje je donosila Skupština Kantona Sarajevo zadirala u nadležnost lokalne samouprave.

- To nam otežava rad i mi od novog rukovodstva zahtijevamo da se to ispravi - rekao je Ejubović.

Memić je naglasio da vjeruje u budućnost Kantona Sarajevo.

- Ne želimo da se stvaraju vještačke ekonomske krize, da sami sebi odmažemo - rekao je Memić te istakao da podržava novu skupštinsku većinu i poziva raniji saziv da štiti dignitet.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na