SARAJEVO

"Avaz" u Prihvatilištu za skitnice i prosjake: Spavao sam gdje sam stigao, sad imam hranu i krov nad glavom

Svi korisnici, koji borave ovdje, došli su putem Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, odnosno općinskih službi, uz asistenciju policije

Piše: I. K. / Avaz.ba

9.1.2020

Niske temperature i prehladne noći napunile su i ove zime Prihvatilište za skitnice i prosjake pri Gerontološkom centru Sarajevo. U Prihvatilištu je trenutno 17 osoba. Neki tu borave već godinama, drugi su došli sami, a neke je, promrzle i u lošem stanju, dovezla policija, socijalna ili Hitna služba.


Sklonjeni s ulice

U za sada svoj jedini dom Mahir Terzić stigao je vozilom Hitne pomoći. O njemu, kaže, nema ko da se brine, nema krov nad glavom. 

- Bio sam svuda, Hitna me ovdje dovezla, nisam mogao više - govori.

Slična je sudbina i Voje Novković. On je u Prihvatilištu već dvije godine. U ratu se, kaže, borio za slobodu naše zemlje, ali nakon rata nije imao ko da se bori za njega. Topao obrok i jorgan, ističe, nije imao dok ovdje nije došao.


Sin ga izbacio

- Prije sam spavao gdje sam stigao, po parkovima, kod kolega. Sad imam smještaj, hranu, odjeću i, što je najvažnije, nisam na ulici – govori on. 

Osamdesetjednogodišnjeg Raifa Kožu sin je izbacio iz stana.

- Maltretirao me, zaključavao, patio… Sve sam mislio, bit će bolje, al' ništa – kaže Kožo.

S obzirom na to da ima penziju, Kožo će uskoro biti prebačen u Dom.

Prihvatilište može primiti 25 osoba, a zimi se ubaci i koji krevet više.

- Često ubacujemo krevete, dušeke.. Nikoga ko nema gdje, ne vraćamo, to je pravilo - kazala nam je Edisa Kanlić, socijalna radnica Gerontološkog centra.

U Prihvatilištu bi, prema pravilu, jedna osoba trebala boraviti najviše 10 dana. No, to se pravilo nerijetko krši pa štićenici ovdje borave sve dok im Centar za socijalni rad ne pronađe smještaj.


Osigurana tri obroka

Svi štićenici ovog prihvatilišta imaju osigurana tri obroka dnevno, higijenske usluge i prostoriju za boravak i spavanje.

Uglavnom je riječ o osobama koje su preživljavale na različite načine i kojima je krov nad glavom bio misaona imenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.