INTERVJU

Denis Zvizdić za "Avaz": Na proljeće počinju projekti vredniji od milijardu eura

Koalicija SDA – SBB - DF za BiH znači da će interesi države uvijek biti i ostati na prvom mjestu

Denis Zvizdić. S. Saletović

Razgovarao: K. Kešmer

10.1.2020

S obzirom na okolnosti u kojima je radio u turbulentnom političkom vremenu u BiH i regiji, ali i za cijelu Evropu, možemo reći da je Denis Zvizdić svoj mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dobro iskoristio.

Sada je Zvizdić na čelu Predstavničkog doma Parlamenta BiH i od njega se očekuje mnogo upravo zato što je sa pozicije šefa izvršne vlasti došao na poziciju šefa zakonodavne vlasti.

U intervjuu za "Avaz" govorio je o tome šta očekuje od novog saziva Parlamenta i Vijeća ministara BiH, o proslavi dana RS, evropskom putu BiH, Programu reformu...


Zvizdić: Nisam optimista za Federalnu vladu. S. Saletović

Opće dobro

Gospodine Zvizdiću, šta očekujete od novog saziva Parlamenta? Godina je, faktički, propala, može li se nadoknaditi i kako?

- Vrijeme koje je izgubljeno zbog antiustavne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, trebamo nadoknaditi putem ubrzane dinamike usvajanja zakona, sporazuma i odluka koji su u interesu političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i zapošljavanja te opće i socijalne sigurnosti čitave BiH i svih njenih naroda i građana, a ne specifično entiteta ili kantona.

Kako Vam izgleda novi saziv Vijeća ministara i kako poboljšati saradnju Parlamenta i Vijeća ministara? 

- Novom sazivu Vijeća ministara treba dati punu podršku u radu i realizaciji projekata, koji mogu rezultirati jačanjem procesa unutrašnje reintegracije, dugoročne političke i socijalne stabilnosti, ekonomskog rasta i razvoja, vladavine zakona te daljnjim kredibilnim aktivnostima na putu euroatlantskih integracija i ispravnim pozicioniranjem BiH u međunarodnim i regionalnim odnosima. 

Zbog toga će od velike važnosti biti međusobni odnosi između članova Vijeća ministara, koji se moraju bazirati na međusobnom uvažavanju, otvorenom dijalogu i odlukama koje su utemeljene na zakonima i relevantnim činjenicama, a ne na partijskim “smjernicama”. Jednostavno kazano, i to je moja sugestija, važno je sačuvati princip rada za opće dobro, na kojem je funkcioniralo Vijeće ministara BiH kojim sam ja predsjedavao.

U ovom trenutku, vladajuća koalicija ima komotnu većinu u oba doma Parlamenta BiH i to je izuzetno važna činjenica, koju novoimenovano Vijeće ministara BiH treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Kad smo kod koalicija, SDA, SBB i DF potpisali su sporazum. S obzirom na broj “ruku”, koalicija je vrlo stabilna i široka. Šta to znači za BiH kao državu? 

- Imajući u vidu proklamovane politike i strategije navedenih političkih partija, koalicija bi trebala značiti jačanje osjećaja državnog identiteta i zajedništva, politiku saradnje, unutrašnju konsolidaciju i reintegraciju, zaštitu jednakopravnosti naroda i građana, kao i daljnji rad na euroatlantskim integracijama, ekonomskom prosperitetu, dugoročnoj stabilnosti i gradnji mostova razumijevanja i solidarnosti kako unutar BiH, tako i s našim susjedima i čitavim regionom. Dakle, koalicija SDA – SBB - DF za BiH znači da će interesi države uvijek biti i ostati na prvom mjestu, a to je, imajući u vidu aktuelna dešavanja u BiH, u regionu zapadnog Balkana, ali i na geopolitičkoj sceni, najvažnija stvar za budućnost BiH i generacije koje dolaze.

Dok ste bili predsjedavajući Vijeća ministara, Evropska unija odobrila je skoro dvije milijarde KM za razne projekte u BiH. Kada će taj novac biti operativan?  

- Tu je više stotina miliona grant sredstava, dakle nepovratnih. Trenutno imamo više od milijardu eura za projekte infrastrukture. Na prošloj sjednici Predstavničkog doma odobrili smo dio tih sporazuma, iduće sjednice i ostale. Onda će taj novac biti operativan.

Znači, tokom ove godine? 

- Ja očekujem da će biti realno očekivati da u martu i aprilu započnu brojni projekti, prije svega na Koridoru 5C, brzih cesta...

A šta je s Vladom FBiH? Kada bi ona mogla biti formirana?  

- Nisam veliki optimista, bar prema informacijama kojima raspolažem. Ne smatram korektnim da bilo ko uvjetuje tako važan dio vlasti koji je generator ekonomskih dešavanja. Ona treba biti što prije formirana. U protivnom, izbori postaju besmisleni.


Inat proslava

Ponovo se slavi neustavni dan Republike Srpske, danima već gledamo uznemirujuće slike iz povratničkih mjesta i gradova. Kako to komentirate? 

- Slike koje smo gledali u Višegradu, istočnoj Bosni, posebno u Srebrenici, gdje se desio genocid, zastrašujuće su i govore da su demokratski standardi na teritoriji entiteta RS, posebno unutar takvih četničkih i profašističkih organizacija, potpuno nepoznati. Nažalost, ni institucije RS, koje bi trebalo da privedu i kazne počinioce takvih gnusnih aktivnosti, da zabrane rad takvih organizacija, ništa ne rade. To je sumrak demokratije i civilizacije. Jučerašnja proslava je inat proslava i onima koji su je organizirali, mislim da je jasno da to ne treba slaviti, jer je to dan kad su počeli masovni zločini.

Može li SDA, kao koalicioni partner SNSD-a, da utječe da se taj dan ne slavi?  

- Mislim da ćemo morati napraviti jasnije odnose unutar koalicije unutar BiH, posebno sa predstavnicima stranaka iz RS, u smislu stalnih kontinuiranih izjava putem kojih se stvara iluzija da je RS državotvorni dio BiH i da ne treba odustati od otcjepljenja... Moramo napraviti jasnije odnose, ne možemo ili ne bismo trebali biti unutar koalicije na državnom nivou tako da neko osporava državne prerogative BiH. Ja sam za koaliciju koja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

O Programu reformi

- Pogledao sam Program reformi i on ima identična poglavlja kao ANP, koji je bio tri puta obimniji. No, suština je da Program reformi sadrži identične oblasti i u svojim smjernicima sadrži jednake aktivnosti koje znače opredijeljenost BiH za NATO. Mislim da će NATO prihvatiti Program reformi kao zadovoljavajući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.