JUBILEJI

Pjesnik čiju dječiju dušu nisu razorile ratne mržnje i podjele

Iz štampe izašla izabrana djela u šest knjiga, što je najljepše što je napisao u proteklih 50 godina

Pokušavao da djeci, ljudima, nacrta po jedno malo sunce u duši. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

10.1.2020

Godina iza nas po mnogo čemu je jubilarna u životu Šime Ešića, jednog od najpoznatijih dječijih pisaca u zemlji i regionu. Tuzlak po rođenju, čovjek po opredjeljenju, pisac čijom se poezijom i prozom godinama nadahnjuju ljubitelji poezije i proze za djecu u 2019. je obilježio 65 godina života i 50 godina umjetničkog rada.

Plemenita ideja

Ešićevo pedesetogodišnje stvaralaštvo krunisano je izlaskom iz štampe njegovih Izabranih djela u šest knjiga, što je, prema vlastitom priznanju, izbor najljepšeg što je napisao u proteklih 50 godina.

- Ozbiljna je brojka 50 godina. To je pola vijeka, to je cijeli nečiji život. Stalo je u tih pet decenija podosta toga. Kad se sada, pomalo iznenađen kako je sve to brzo stiglo, osvrnem i pokušam prisjetiti proteklog vremena, iz svakog ćoška proviri neko drago sjećanje na nešto što i ne mora biti važno ni općekorisno, a meni lično bitno, toplo i golemo. Kad pogledam iz tog ugla, čini mi se da svih ovih godina i nisam radio ništa drugo nego pokušavao da djeci, ljudima nacrtam po jedno malo sunce u duši. Nekim svojim stihom, pričom, nekom plemenitom idejom, nečim što će nas pokrenuti, fokusirati na prave vrijednosti, okrenuti jedne drugima, zbližiti i učiniti boljima. Naročito sam to nastojao učiniti djeci, to jest onom nevinijem i osjetljivijem dijelu čovječanstva – kaže nam Ešić.

Ešić: Ozbiljna je brojka 50 godina. Avaz

Iz svake njegove riječi izvire ljubav i prijateljstvo prema čovjeku. Pjesnik ljubavi i vedrine, kako ga doživljavaju ljubitelji njegovog stvaralaštva, Šimo Ešić zastupljen je u lektirama za djecu svih zemalja bivše nam zajedničke države. Samo u prošloj godini dobio je niz prestižnih nagrada u zemlji i regionu, među kojima nagradu „Šukrija Pandžo“ za kratku priču, zatim nagradu „Krešimir Šego“, nagradu Društva pisaca za djecu Crne Gore za životno djelo u dječijoj literaturi, kao i nagradu „Naj ličnost godine u Tuđoj avliji“, dodijeljenu mu u Štutgartu u Njemačkoj.

Sin tuzlanskog rudara Ive i majke Kate domaćice, kako sebe nerijetko predstavlja, koji živi na relaciji Tuzla - Vupertal u Njemačkoj, rado je viđen gost na mnogim književnim manifestacijama u zemlji i regionu, ali i diljem Evrope. Priznaje da je sve što je do sada radio, činio iskreno, s velikom ljubavlju i energijom koja ga i danas, kad je „podobro usporio hod“, drži i pokreće.

Dječija duša

- Djeca tu iskrenost nepogrešivo umiju prepoznati i često višestruko uzvratiti i to na svoj dječiji, neiskvareni, nekalkulantski način. I to je ono što me uvijek iznova diže i uspravlja. Čak i onda kad okolnosti koje nanese život, kao mutna voda, čine sve da te slome i da odustaneš. Kad čovjek svede sve na taj svoj mali svijet i u njemu posloži ono što mu je važno, ljude i stvari, ciljeve, želje i prioritete i kad učini da mu sve to bude u nekom skladu, suglasju i da funkcionira, lako bude u miru i sa sobom i sa svijetom. A, zar mu je išta izvan toga i potrebno – pita se pjesnik.

Šimo Ešić jedan je od onih književnih stvaralaca koji nije dozvolio da ga u protekloj agresiji na BiH razore posijane mržnje i podjele među ljudima, koji je bio i ostao čovjek blizak čovjeku bilo kako da se zove i odakle dolazi. Ustvari, ostao pjesnik s pečatom neiskarene dječije duše.

Nominovan za najviše svjetsko priznanje za dječiju literaturu

Izabrana djela Šime Ešića u protekloj godini predstavljena su u 34 grada u BiH, Njemačkoj i Danskoj. Njegov jubilej, po treći put, obilježila je nominacija za Astrid Lindgren Memorial Award - najviše svjetsko priznanje za dječiju literaturu koja se dodjeljuje u Štokholmu.

Također, zastupljen je u dvije antologije Društva pisaca Njemačke u Hamburgu i Kelnu, zatim u lektirnom izboru priča za djecu za studente Univerziteta u Zagrebu na engleskom jeziku i dvojezičnoj antologiji ljubavne poezije „Mostarske kiše“ na našem i mađarskom jeziku, kao i antologijama dječije poezije u mnogim evropskim zemljama. Njegova djela, osim na engleski i njemački, prevedena su i na italijanski, ruski, poljski, slovenski, mađarski, turski, bugarski, albanski i druge jezike.

Osim toga, kao urednik u izdavačkim kućama „Bosanska riječ“ i „Lijepa riječ“, samo u prošloj godini uredio je i predstavio na Sajmu knjiga u Sarajevu tridesetak novih izdanja uglavnom bosanskih pisaca. Pokretač je mnogih književnih manifestacija u zemlji i inozemstvu, a u svojstvu umjetničkog direktora godinama u Tuzli organizira Međunarodni dječiji festival „Vezeni most“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.