ZENICA

Radnici razmatraju zamrznuti štrajk glađu, vozači “Zenicatransa” prelaze u druge firme

Razmatramo mogućnost da zamrznemo štrajk glađu do okončanja sjednice GV, kaže Sarvan

Kriza u preduzeću "Zenicatrans". D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

10.1.2020

Sindikat preduzeća “Zenicatrans” razmatra opciju da dvadesetak radnika zamrzne štrajk glađu započet 7. januara, potvrdio je u izjavi za “Avaz” Huso Sarvan, predsjednik Sindikata. 

Kako je pojasnio, za četvrtak je zakazana sjednica Gradskog vijeća (GV), na kojoj će se razmatrati usvajanje budžeta, zbog čega su pozvali sutra vijećnike da im dođu objasniti šta to konkretno znači za ovo preduzeće.

- Kada nam sutra oni obrazlože o čemu će se govoriti na sjednici, a ako to bude išlo u korist radnika, razmatramo mogućnost da zamrznemo štrajk glađu do okončanja sjednice GV. Po njenom završetku, odlučit ćemo o daljnjim koracima - kaže Sarvan, napominjući da se blokada Autobuske stanice, započeta 31. decembra, ne prekida.

U međuvremenu, od danas je, a nakon deset dana, na području Zenice uspostavljen javni prijevoz. Naime, “Prevoz putnika” preuzeo je 30, a “Babić biss tours” osam linija, čime su pokrivene kako rentabile tako i nerentabilne linije.

Također, zadržan je i cjenovnik za pojedine linije, a svi građani koji su ostvarili pravo na godišnje i mjesečne karte moći će nastaviti s korištenjem ove beneficije.

Sarvan je potvrdio za “Avaz” da je čak devet vozača “Zenicatransa” prešlo u firme koje su preuzele uslugu javnog prijevoza u gradu.

Podsjetimo, „Zenicatransu“ je blokiran račun, preduzeće nema novca za gorivo, niti plaće radnicima. Od 31. decembra blokirana je stanica, zbog čega je preduzeće u dnevnim gubicima od oko 20.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.