UZBUNA Angažirani i komunalni redari

Inspekcija na terenu: Kontroliraju vozače, gradilišta, ložišta...

Tržišno-turistička inspekcija provjerava posjedovanje certifikata o kvalitetu uglja u prometu, izdatog od akreditirane kuće po BAS standardima

I. K. / Avaz.ba

Inspekcija na terenu

Foto: Avaz


Nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10, u Kantonu Sarajevo proglašena je uzbuna.

S tim u vezi, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u punom kapacitetu, svako iz svoje nadležnosti, kontroliraju postupanje pravnih i fizičkih lica nakon proglašenja treće epizode Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS. 

- Prioritetne aktivnosti Kantonalne saobraćajne inspekcije u periodu povećane zagađenosti zraka vezane su za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu euro 3 i manju, a te aktivnosti provode se sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Kontrole inspekcije provode se od 8 do 22 sata uz upozoravanje vozača o zabrani kretanja navedenih motornih vozila te njihovo preusmjeravanje iz zone A na alternativne pravce - kazali su za "Avaz" iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

  • Inspekcijske kontrole na cesti

    Inspekcijske kontrole na cesti

    Foto: Avaz


Kantonalni inspektori poduzimaju i ostale mjere iz svoje nadležnosti, koje su predviđene i prvom i drugom epizodom Plana interventnih mjera, koje ostaju na snazi, odnosno provode kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS, kontrole gradilišta, koja su obavezna obustaviti grube građevinske radove te subjekte koji za zagrijavanje i proizvodni proces koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja.

- Na terenu su i službe komunalnih redara, koje imaju obavezu da nastave aktivno vršiti kontrolu gradilišta i javnih površina u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS. Obrada službenih zabilješki komunalnih redara predstavlja prioritet u postupanju inspekcijskih organa - ističu iz Kantonalne inspekcije.

Treba istaknuti i da Tržišno-turistička inspekcija na terenu provjerava posjedovanje dokaza certifikata o kvalitetu uglja u prometu, izdatog od akreditirane kuće po BAS standardima.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove podsjetili su da je u KS zabranjeno kao gorivo koristiti teška ulja, kod kojih sadržaj sumpora prelazi 1 posto mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1 posto te toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na