REAKCIJE OHR se osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze organa vlasti RS

Incko: Republika Srpska nije država, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH

U posljednjih nekoliko dana često smo bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države

Avaz.ba
11.01.2020 16:42

Incko: O netačnim tvrdnjama o državnosti RS bit će obaviješteno Vijeće sigurnosti UN-a

Foto: Avaz

Ured visokog predstavnika želi da se osvrne na sračunato pogrešne izjave i poteze, prije svega nekih organa vlasti Republike Srpske, kojima smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili u vezi s neustavnim obilježavanjem dana RS 9. januara, saopćeno je danas iz OHR-a kao reakcija visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko).

Proslavljanje dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao dana RS s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.  

Ponovivši da se ne protivi danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Incko konstatirao je da je “poštivanje vladavine prava preduvjet za svaku modernu demokratiju. Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH". Nadalje je istaknuo da je “obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati". 

U posljednjih nekoliko dana često smo bili svjedoci i pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države. Ustav jasno definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno - rekao je visoki predstavnik Inzko.

Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS, kako je rekao, biti obaviješteno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

- Konačno, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono je čvrsto utemeljeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu. Ustavni sud je ključna dejtonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Dejtonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja dana RS 9. januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana - rekao je visoki predstavnik Incko.

Komentari

NA VRH