DRAMATIČNO

Sarajevo se guši: Alarmantno stanje u glavnom gradu BiH, raste zagađenost zraka

Upravo zbog toga je i Vlada KS na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici proglasila epizodu "uzbuna"

Alarmantno stanje u Sarajevu. Avaz

Al. Ti. / Avaz.ba

11.1.2020

Prema podacima koji su dostupni na stranici AirVisual, indeks kvaliteta zraka (AQI) u Sarajevu bio je čak 606, što ga ponovo čini najzagađenijim gradom na svijetu.

Ono što je zanimljvo jeste da je, prema ovom mjerenju, u samo četiri sata zrak dvostruko zagađeniji.

Iza Sarajeva su ostali gradovi poput Delhija, Dake, Ulanbatara...

Upravo zbog toga je i Vlada KS na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici proglasila epizodu "uzbuna", zabranivši u gradskoj A zoni kretanje automobila čiji dizelski motori imaju normu EURO3 i manju.

Mjere koje se poduzimaju u okviru epizode "uzbuna" su sljedeće:

- U zoni A: Zabrana kretanja automobila čiji dizel-motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.


Mjerenja stranice AirVisual. Agencije

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taksi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: Izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu od dana donošenja Plana.

- Organizacija nastave u školama s ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prijevozu, a po potrebi obustava nastave.

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „upozorenje“ i “pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo. Stanovništvo se upozorava da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno s Vladom KS obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Inače, u Sarajevu je najzagađeniji zrak bio na Skenderiji, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 597. Kod Ambasade SAD 498, na Bjelavama 406, a na Otoci 209.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.