ALARMANTNO

Građani se guše u smogu: Sarajevo i ovo jutro najzagađeniji glavni grad na svijetu

Najugroženije kategorije stanovništva morale bi ostati u zatvorenom

Alarmantno stanje u glavnom gradu BiH. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

12.1.2020

Glavni grad BiH je i ovog jutra najzagađeniji glavni grad na svijetu.

Kako je objavio AirVisual, indeks kvalitete zraka jutros u 8 sati iznosio je 484, što predstavlja opasnost po zdravlje.

Na drugom mjestu na ovoj listi je Daka, glavni grad Bangladeša, a treći je Deli.

Na hitnoj telefonskoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, jučer je, podsjećamo, proglašena posljednja epizoda - Uzbuna.

Mjere koje se poduzimaju u okviru epizode "uzbuna" su sljedeće:

- U zoni A: Zabrana kretanja automobila čiji dizel-motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taksi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: Izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu od dana donošenja Plana.

- Organizacija nastave u školama s ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prijevozu, a po potrebi obustava nastave.

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „upozorenje“ i “pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo. Stanovništvo se upozorava da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno s Vladom KS obavještavati građane o svim eventualnim promjenama. 

Iz udruženja Eko akcija naveli su da je ovakav zrak opasan za cjelokupno stanovništvo.

- Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.