REAKCIJE

ZOI bi vratio olimpijski duh Sarajevu, a s pripremama se odmah mora početi

Predstavnici Barcelone smatraju da je to povod da se obnove naše dvije skakaonice na Igmanu, bob-staza... kaže Numankadić

Olimpijske igre u Sarajevu. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

12.1.2020

Vijest da bi zajednička kandidatura Barcelone i Sarajeva za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2030. godine mogla pokrenuti novi koncept organiziranja ovog takmičenja te da bi to bh. glavni grad moglo dovesti na listu novih-starih domaćina, jučer je izazvala mnoge reakcije.  

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Tarik Kupusović kazao je za „Avaz“ da bi to bilo idealno, ali da sve ovisi o tome koliko Barcelona ima ambicija.

- Mislim da je to moguće ako bi se intenzivno radilo na tome. Olimpijski duh još je prisutan u Sarajevu, ali i u Istočnom Sarajevu, to smo vidjeli i kada je bio EYOF. Bilo bi lijepo da se razbukta nešto što je bilo prije toliko godina. Mada, ako to želimo, radovi odmah moraju početi. Kada su 1984. godine bile Olimpijske igre, počelo se s pripremama 1975. Kao asistent na Građevinskom fakultetu bio sam u jedinici Društvene zaštite, koja je bila, također, zadužena za organizaciju jednog segmenta Olimpijade - istakao je Kupusović.

Kupusović: Moraju odmah početi radovi. Agencije

Edin Numankadić, direktor sarajevskog Olimpijskog muzeja, koji je učestvovao i u organizaciji ZOI-ja 1984., kazao je da je s ovom idejom još odavno upoznat.

- Znam za ovu ideju još kada su bili predstavnici grada Barcelone u posjeti Sarajevu. Oni smatraju da je to povod da se obnove naše dvije skakaonice na Igmanu, bob-staze... Mislim da je to dobra ideja da se animira sportska javnost. To znam jer sam i u vrijeme ZOI-ja 1984. profesionalno radio u sektoru za kulturu - kazao je Numankadić.

Numankadić: Bio upoznat s idejom. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.