DUGOVJEČNOST

Paula zdrava dočekala stotu i poručila: Slavit ćemo ih još

Batič se u Kakanj doselila kao 25-godišnjakinja

Batič: Pozitivan i vedar duh tajna su dugovječnosti. (Foto: D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

12.1.2020

Paula Batič, Slovenka s adresom u Kaknju, protekle subote proslavila je 100. rođendan, a želja i namjera su joj, kako kaže, dočekati i proslaviti ih još mnogo. I kao da nije zakoračila u 11. deceniju života - odlično je raspoložena, vitalna, dobrog zdravlja, a u razgovoru za “Dnevni avaza” prisjetila se i najranijih dana mladosti. 


Životna priča

- Iz „Dnevnog avaza“ ste došli? Ma odlično, ja vas čitam svaki dan – ovim nas je riječima dočekala Batič. 

U Kakanj se doselila kao 25-godišnjakinja, davne 1946., nakon što je došla obići brata kojem je supruga bila bolesna, a potom je, nažalost, preminula.

- Ostao je s četvero djece pa je jedna od sestra trebala doći da ih čuva. Odlučili smo da to budem ja – prisjeća se.

Upravo je u Kaknju upoznala svoj supruga, koji je, također, bio iz Slovenije, ali je radio u Kaknju.

- Radio je na rudniku, bio na svim funkcijama. Upoznali smo se, zabavljali pa se i uzeli. Imali smo fin život. Nažalost, on je preminuo – govori Batič.

Ne krije da je u Sloveniji više uživala jer je živjela na selu, a grad joj i nije baš omiljen, jer u njemu joj se, kako kaže, teže baviti omiljenim hobijem.

- Volim tragati za rijetkim biljem, brati gljive. Obišla sam ovdje cijeli Kakanj i okolicu. Iskreno, ponesem soli, za ne daj Bože, ako ko napadne, da bacim u oči – kroz smijeh govori vidno raspoložena Batič te dodaje da voli i čitati knjige, a uživa i u ispunjavanju križaljki.

Pohvalila nam se da ljekaru nije išla skoro nikad, a njen recept za dugovječnost vrlo je jednostavan.

Pažnja djece

- Tajna dugovječnosti krije se u pozitivnom i vedrom duhu, zdravom načinu života. Ali, i život me mazio, djeca pazila, nisam se sekirala. Tako da je sve to utjecalo da dočekam stotu, a slavit ćemo ih još – poručila je Batič. 


Čita knjige, ispunjava križaljke…

U porodici Batič svi su, uglavnom, dugovječni. Njena sestra doživjela je čak 105 godina.

- Živjela sam u divnoj prirodi, na čistom zraku, šumskim plodovima i okružena šumom. Imala sam, vjerovatno, dobar temelj. Uživam u penzionerskim danima, unuka, kćerka i sinovi me paze – kaže ona.


quote
<p><span style="background-color: initial;">Batič je</span><span style="background-color: initial;">&nbsp;najstarija mještanka u kakanjskoj općini</span></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.